PÅ FLUKT:  Syriske flyktninger står bak gjerdet som skiller Tyrkia fra Syria, og håper å komme seg ut av sitt borgerkrigsherjede hjemland. Stadig flere syrere flykter fra hjemlandet og de nye tallene fra UNHCR. I fjor ble et gjennomsnitt på 42 500 flyktninger, asylsøkere eller internt fordrevne i eget land hver eneste dag. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix
PÅ FLUKT: Syriske flyktninger står bak gjerdet som skiller Tyrkia fra Syria, og håper å komme seg ut av sitt borgerkrigsherjede hjemland. Stadig flere syrere flykter fra hjemlandet og de nye tallene fra UNHCR. I fjor ble et gjennomsnitt på 42 500 flyktninger, asylsøkere eller internt fordrevne i eget land hver eneste dag. Foto: Umit Bektas / Reuters / ScanpixVis mer

Hver dag flykter 42 500 nye mennesker fra krig, fattigdom eller konflikt

Nå er hele 59,5 millioner mennesker på flukt, ifølge nye FN-tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år gir FN-organisasjonen UNHCR ut sin rapport om globale trender når det gjelder folk på flukt eller migrasjon verden over. Nå advarer de om at vi er i ferd med å gå inn i en «farlig ny æra», idet nær 60 millioner mennesker nå har sett seg nødt til å flykte fra sine hjem og alt de eier, i håp om et tryggere og bedre liv.

- Vi ser et paradigmeskifte, hvor det store antallet forflytninger er større enn før. Det er skremmende å se at det blir stadig mindre straffer for de som starter konfliktene, samtidig som det internasjonale samfunnet synes å mangle evne og vilje til å jobbe sammen for å stoppe krigene og å beholde freden, sier Antonio Guterres, FNs høykommisær for flyktninger.

- Rike murer seg inne Ikke siden kjølvannet av andre verdenskrig har det vært like mange mennesker på flukt. Og tallet øker veldig fort. I slutten av 2014 viste FN-tallene at 59,5 millioner var på flukt, i forhold til 51,2 millioner mennesker året før - som også var et rekordår når det gjaldt antall mennesker på flukt.

- Altfor mange av de rikeste og fredeligste landene fraskriver seg sitt globale ansvar for å gi hjelp og beskyttelse. De murer seg inne bak lukkede grenser. Vi er nødt til å sørge for en bedre internasjonal ansvarsdeling, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i forbindelse med at Flyktninghjelpen også publiserer FN-tallene.

Hvert andre sekund Ifølge Egeland fordrives det nå et menneske hvert andre sekund fra sitt hjem. Det er borgerkrigen i Syria som er den som får flest til å forlate alt de har. Nærmere 12 millioner syrere har flyktet fra hjemmene sine, de fleste internt i hjemlandet. Bare seks prosent av de syriske flyktningene har søkt asyl i Europa.

- Den store flyktningkrisen finner vi ikke i Europa. De store folkevandringene og belastningene finner vi i verdens fattige land. Vi nordmenn lever i den innerste og mest beskyttede delen av den europeiske festningen. Vi kan og må gjøre mer for å hjelpe dem som er drevet på flukt — både ved å bidra med støtte til kriseområdene og ved å gi beskyttelse i vårt eget land til spesielt utsatte individer, sier Egeland.

Må gjøre mer Mange mennesker står i dag uten muligheter til å søke asyl og beskyttelse slik flyktningkonvensjonen foreskriver uten å ty til menneskesmuglere.

PÅ VEI:  Syriske flyktninger er på vei over grensa fra Syria til Tyrkia. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix
PÅ VEI: Syriske flyktninger er på vei over grensa fra Syria til Tyrkia. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix Vis mer

- Når mennesker risikerer livet på overfylte båter over Middelhavet eller i Det indiske hav er det et tydelig signal på at det internasjonale systemet ikke fungerer, sier Egeland.

Han etterlyser større innsats:

- Det er fullt mulig å snu den negative utviklingen. Gjennom fredsmegling og diplomatisk innsats kan flere konflikter forebygges og bilegges. Med økonomiske bidrag kan vi hjelpe flere hjem. Er det politisk vilje, kan flere integreres i et nytt land. Nå svikter vi på alle felt. Millioner av ungdommer frarøves ethvert håp om en bedre framtid. Resultatet av dette vil forfølge oss i generasjoner, sier Egeland.

I tillegg til Syria-krisen, er det en stor økning i antall mennesker som er drevet på flukt i Sør-Sudan, Irak og Ukraina. I alle landene fortsetter folk å bli fordrevet også i 2015 på grunn av vedvarende konflikt.


RISIKERER LIVET:  Til tross for at disse syriske flyktningene nok visste hvor farlig overfarten over Middelhavet kunne ha blitt, tok de sjansen - og overlevde. Men flere tusen har dødd under overfarten hittil i år. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / Scanpix
RISIKERER LIVET: Til tross for at disse syriske flyktningene nok visste hvor farlig overfarten over Middelhavet kunne ha blitt, tok de sjansen - og overlevde. Men flere tusen har dødd under overfarten hittil i år. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / Scanpix Vis mer