Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hver dag har vært en kamp

Den virkelige John Charles Hoff ble fullstendig slått ut da han så en bløffmaker bruke navnet hans i en kunstfilm.

MØTTE DAGBLADET: John Charles Hoff ble i 1982 dømt for medvirkning i Hadelandsdrapene. Han ble fullstendig slått ut da en bløffmaker brukte identiteten hans i en kunstvideo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE DAGBLADET: John Charles Hoff ble i 1982 dømt for medvirkning i Hadelandsdrapene. Han ble fullstendig slått ut da en bløffmaker brukte identiteten hans i en kunstvideo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag skrev Dagbladet om Unni Askelands kunstfilm «Fearstory», der en mann hevdet at han var John Charles Hoff. I går kom det fram at han var en bløffmaker — og at både Askeland og avisa var lurt.

Dagbladet møtte i går den virkelige John Charles Hoff på en restaurant i Oslo. For 52-åringen som i dag lever under et annet navn har hele hendelsen vært fullstendig absurd og skuffende.

- Den saken ga meg en følelse av at noen ville ta livet av meg med penn, et rovmord. Jeg ser ikke på hendelsen som en type hevn, men som en måte å tjene penger på. Det var fullstendig absurd. At de som skriver ikke sjekker kildene sine er helt utrolig, sier Hoff.

Dagbladet ønsket å komme i kontakt med den virkelige John Charles Hoff, for både å beklage og for å høre hvordan personen det faktisk gjaldt har å si om sitt liv i dag.

- Slo meg ut fullstendig - En venninne av meg hørte saken på radio og ringte meg. Det slo meg ut fullstendig. Da jeg så bilde i avisa reagerte jeg bare med latter. Går det an å bli så dum?, sier Hoff.

Hadelandsdrapene var dramatiske den gangen de fant sted, og er det fortsatt. Hvorfor noen ville stå fram med hans navn, forstår han ikke.

- Jeg kan ikke forstå at noen vil prøve å gå i mine sko. Hadde jeg fått en slik forespørsel hadde jeg avvist den på stedet, sier Hoff.

Har vært i helvete I dag lever Hoff det han selv kaller et av de rikeste livet et menneske kan ha.

- Men det har også vært tøft. Hver dag har vært en kamp, sier Hoff til Dagbladet.

Etter det første politiavhøret i 1981 tok Hoff det han kaller en reise inn i seg selv. En reise som handlet om å finne ut hvem han var. Til helvete og tilbake.

- Det handler om å hate seg selv nok til å komme til bunns i hvem du er. Jeg tok en reise inn i meg selv og hver gang det ble jævlig og vondt, så gikk jeg dypere inn. Da jeg kom til kjernen handlet det om å bygge seg opp igjen, og det har tatt lang tid, sier Hoff.

Dette gjorde at han begynte å bruke tiden i fengsel til noe fornuftig.

- Jeg brukte all tid i fengslet på studier, sier Hoff.

Siden han ble sluppet ut i 1988 har han jobbet. Med hva vil han ikke si, men forteller at framtida ser lovende ut.

- Jeg er nå på vei inn i en ny æra, og er veldig spent på tida framover. Både jobbmessig og ellers. 

På pressekonferanse Klokka 18.00 i går ble det holdt pressekonferanse i Fineart kunstgalleri på Aker Brygge, der den virkelige John Charles Hoff stod tre meter unna Unni Askeland som beklaget hendelsen direkte på NRK nyhetssending. Mannen som i to dager har fått massiv medieomtale, stod midt i Finearts kunstgalleri uten at noen kjente han igjen.

Skal gi ut bok I samarbeid med Liv Forlag i Larvik, skal John Charles Hoff nå gi ut en bok der han tar for seg sin historie. Fra barndom, via tiden innenfor fengselsveggene og noen av årene etter endt soning. I en pressemelding fra forlaget står det at det i denne boka vil komme fram nye opplysninger rundt Hadelandsdrapene, men Hoff er ikke villig til å røpe hva disse opplysningene vil være. Det han vil si er at det meste som ble skrevet på den tida er feil.

- Hvorfor ting skjedde som de gjorde er ikke i nærheten av fakta, sier Hoff.

Kan du si noe om hva som skjedde på Hadeland?

- Jeg skriver om dette i boka, så det kommer til å stå der, sier han.

Hoff har skrevet på boka nå i 30 år og startet da han satt i fengsel.

Hele Norges coronakart