Flyktningkrisa:

Hver dag kommer 450 migranter og flyktninger over havet til Italia. - Norske politikere er feige

Italienske myndigheter trygler om hjelp:

DRØMMEN OM EUROPA: En båt lastet med 1200 flyktninger og migranter ankommer Salerno, ved Amalfikysten, i forrige måned. I gjennomsnitt ankommer rundt 450 migranter og flyktninger Italia hver eneste dag. Italienske politikere fortviler og ber resten av Europa om hjelp, men foreløpig uten å bli hørt. Foto: Michele Amoruso / IPA / Scanpix
DRØMMEN OM EUROPA: En båt lastet med 1200 flyktninger og migranter ankommer Salerno, ved Amalfikysten, i forrige måned. I gjennomsnitt ankommer rundt 450 migranter og flyktninger Italia hver eneste dag. Italienske politikere fortviler og ber resten av Europa om hjelp, men foreløpig uten å bli hørt. Foto: Michele Amoruso / IPA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fakta flyktningkrisa:

  • 112 018 personer har ankommet Europa via Middelhavet hittil i år.
  • 2361 personer har druknet.
  • Italia har mottatt 93 417 personer per 23. juli i år (mot 88 108 i 2016).
  • Hellas har mottatt 10 519 (159 657 i 2016).
  • EU og Tyrkia-avtalen fra i fjor gjør at flertallet båtflyktninger nå reiser den farligste ruta: Fra Libya til Italia.
  • Italia og Hellas har gang på gang bedt EU-land ta sin del av byrden, men blir ikke hørt.
  • Kilde: IOM

Drømmen om Europa er høyst levende, og det er landene ved EUs sørlige grense som opplever dette mest. I gjennomsnitt ankommer mer enn 500 personer i båt over Middelhavet og til EUs sørlige grenseland daglig, viser nye tall fra FNs migrasjonsbyrå (IOM). Italia får flest, med gjennomsnittlig rundt 450 mennesker hver eneste dag.

- Norske politikere er feige. I stedet for å kjempe om å være strengest i asylpolitikken, bør de se hvordan de kan bidra for å hjelpe Italia og Hellas, som tar mesteparten av byrden, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Italia-situasjon

I Norge ble det nærmest unntakstilstand da drøye 5500 asylsøkere kom til Norge via Russland i 2015. På drøye seks måneder i år har drøye 93 000 personer ankommet Italia med båt, hittil i år. Også i 2015 og i fjor var tallene ankomne langt høyere enn i Norge.

Hver dag kommer 450 migranter og flyktninger over havet til Italia. - Norske politikere er feige

- Flyktningsituasjonen i Italia er en unntakstilstand, og alle sliter. Vi har hundretusener som venter på å få behandlet sine søknader. De er i nødsentre som er laget for at folk skulle være der maks et halvt år. Men byråkrati gjør at mange har vært der i to år nå, og forholdene er ikke gode, forteller Francesco Di Donna, medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser i Italia.

De hundretusener av flyktninger og migranter lever vanskelige liv, men utfordrer også den italienske infrastrukturen.

- Den generelle følelsen i Italia er at Europa burde hjulpet oss mer. Ikke bare kommer flyktningene hit, men EU-land sender også tilbake folk på grunn av Dublin-avtalen. Vi er i en nødsituasjon som må gjøres noe med, sier Di Donna.

KUMMERLIGE KÅR: Italia mottar gjennomsnittlig rundt 450 nye flyktninger og migranter daglig, og har ikke kapasitet til å hjelpe alle. Forholdene i migrantleiren San Ferdinando, helt sør i Italia, er svært dårlige. Foto: Diego Fedele / AGF / REX / Scanpix
KUMMERLIGE KÅR: Italia mottar gjennomsnittlig rundt 450 nye flyktninger og migranter daglig, og har ikke kapasitet til å hjelpe alle. Forholdene i migrantleiren San Ferdinando, helt sør i Italia, er svært dårlige. Foto: Diego Fedele / AGF / REX / Scanpix Vis mer

- Europa må bidra

Italienske myndigheter har slått alarm og ropt om EU-hjelp gjentatte ganger, uten resultat. Landet bønnfaller EU om hjelp til å fordele de 200 000 menneskene som sitter i ulike leire i landet. Får de ikke hjelp, vil de vurdere drastiske steg, som å stenge havner for båter fra utenlandske hjelpeorganisasjoner. Ledende italienske politikere snakker også om muligheten for å utstede Schengen-visum, som vil gjøre det mulig for båtflyktningene å bevege seg nordover i Europa.

MISNØYE: Militante italienere fra ytre-høyre-bevegelsen Casapound demonstrerer ved et såkalt relokaliseringssenter i Roma, som de vil ha stengt. Foto: Patrizia Cortellessa / Pacific Press / Scanpix.
MISNØYE: Militante italienere fra ytre-høyre-bevegelsen Casapound demonstrerer ved et såkalt relokaliseringssenter i Roma, som de vil ha stengt. Foto: Patrizia Cortellessa / Pacific Press / Scanpix. Vis mer

- Italia har i årevis reddet liv og tatt hånd om hundretusenvis av mennesker. Men mottagelsen av flyktningene og migrantene er ikke bare Italias utfordring. Hele Europa må bidra, sa William Lacy Swing, IOM-direktør.

Kriminelle og terrorister

Mange av migrantene og flyktningene som ankommer Italia klarer å snike seg unna registreringssystemet og drar videre oppover i Europa.

- Alle regjeringer trenger å vite hvem som kommer til landet sitt, og da må registreringssystemet fungere. Hvis ikke, kan terrorister og kriminelle lure seg inn, sier Joel Millman i IOM.

Og får støtte fra Austenå i NOAS:

- De fleste av de som ankommer nå, synes å være økonomiske migranter, men det vil også være folk som trenger asyl blant disse. Norge kan bidra i mottak-, gjennomføring og registreringssystemet, slik de gjorde i Hellas, sier Austenå og fortsetter:

- Det vil alltid være flyktninger blant de ankommende, og det er viktig at de får sine asylsaker behandlet. De mest sårbare, familier med barn og andre, må også få sikrede boforhold.

Strengere regler

Nye og strengere regler er vedtatt av EU for å gjøre det vanskelige og mindre attraktivt for flyktninger å søke mot Europa. I et møte i Tunisia mandag ble land i Nord-Afrika og EU enige om opprette kontorer langs flyktningrutene i Afrika for å informere flyktninger på vei til Libya om farene ved flukten over Middelhavet, og farene for ikke å få oppholdstillatelse i EU.

Flukten over over havet skal gjøres vanskeligere. Skip fra hjelpeorganisasjoner som er på havet for å plukke opp flyktninger, har fra nå av forbud mot å kommunisere med mobiltelefon eller lyssignaler med menneskesmuglere.

Hittil i år har det kommet 90 000 flyktninger fra Nord-Afrika - 95 prosent av dem fra Libya - til Italia. Målet er at dette skal kuttes til 20 000 i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer