Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver dag låses elevenes mobiler inne. Det skal de gjøre resten av året

Har innført mobilforbud for 300 elever.

MOBILSKUFF: I slike skuffer ved lærernes kateter må elevene legge telefonene sine. Foto: Laila Bragstad Høgsve
MOBILSKUFF: I slike skuffer ved lærernes kateter må elevene legge telefonene sine. Foto: Laila Bragstad Høgsve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva er den beste måten å få sosialisert alle elevene? Hvordan forhindre digital mobbing og spredning av bilder? Disse spørsmålene stilte både ledelsen og foreldrene ved Testmann Minne skole i Leksvik kommune i Nord-Trøndelag.

Løsningen dere ble rett og slett å låse alle mobilene inne.

300 uten mobil Tiltaket ved den kombinerte barne- og ungdomsskolen følger etter en rekke andre skoler som også har innført mobilforbud. Fra før har Dagbladet skrevet om Gryllefjord skole, som innførte mobilforbud og Ål ungdomsskole som fulgte opp med mobilforbud og mobilhotell.

Det har de også gjort i Leksvik, og de 300 elevene blir uten mobil i skoletida resten av året, skriver lokalavisa Fosna-Folket.

- Mobilen låses inne i skuffen ved kateteret av læreren når elevene kommer. Der blir den resten av skoledagen, foruten når mobilen brukes i skolesammenheng - det er faktisk ganske ofte, sier rektor Laila Bragstad Høgsve ved Testmann Minne skole til Dagbladet.

Både skoleledelsen of Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolen støtter forslaget om mobilforbud etter flere debatter.

- Vi diskuterte det lenge på grunn av ting som har skjedd. Mange kan ikke bruke sosiale medier og mobilen fornuftig, vi forsøker også å lære bort det.

- Det har vært en god del saker der elever føler seg utrygge, både ved at det blir tatt bilder og smugfilm for eksempel i garderoben. I tillegg lærer dette elevene å omgå hverandre på andre måter. Vi forsøkte mobilfrie dager, men det fungerte dårlig fordi det ikke ble noen sammenheng, sier rektor Bragstad Høgsve.

Ventet klager Nå har skolen gått ei drøy uke med mobilforbud, men hva med lærerne? Dagbladet har tross alt ringt rektor Høgsve på hennes mobiltelefon torsdag formiddag.

- Lærerne har og skal ha med egen mobiltelefon på lydløs i krisesituasjoner også videre. Det er av sikkerhetshensyn, sier hun.

- Men hva med elevene? Dette kan jo virke som straff?

- Da vi fortalte alle på ungdomstrinnet om dette ventet vi klagestorm. Det er imidlertid bare tre elever som har uttalt seg negativt, mens resten har tatt det greit. Noen klager på at de ikke får spilt i friminuttet, men til gjengjeld får de mye mer kontakt med omverden. Dette er ingen straff, sier hun.

Fosna-Folket har imidlertid snakket med en rekke elever som omgår mobilforbud ved å ta med to telefoner, eller å si at de ikke har med telefonen på skolen. Flere av elevene er ikke veldig fornøyd med forbudet.

Rektoren sier de har sett tendenser av at elever som er sterke og skoleflinke blir veldig opptatt av mobilen.

- De tror jo at vi ikke ser det, men det gjør vi. Nå har vi forsøkt ei uke og vil fortsette ut skoleåret. Vi håper å se resultater, sier rektor Bragstad Høgsve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!