Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hver eneste dag er jeg redd for å møte dem»

Albanske «Entela» var bare 17 år da hun ble smuglet til Norge og forsøkt presset ut i prostitusjon. I dag lever hun i frykt for menneskehandlernei hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIRANA (Dagbladet): Etter vel et og et halvt år i hjemlandet står «Entela» uten noe nettverk. Familien bor i det samme nabolaget som de som smuglet datteren. De lever i frykt.

-  To mennesker er dømt på grunn av at jeg navnga dem. Hver eneste dag er jeg redd for å møte dem. Jeg trodde Den albanske stat skulle beskytte meg, men slik ble det ikke, sier hun når Dagbladet møter henne i Albanias hovedstad Tirana.

Hun veksler mellom å bo hos ulike familiemedlemmer og et støttesenter for kvinner. Hun er redd for å være alene, og beveger seg sjelden utenfor hjemmet.

-  Hun er en ung kvinne. Det er ikke riktig at hun skal være nødt til å ha med seg sin mor eller far om hun skal i butikken eller møte venner, sier hennes mor.

-  Presses til sexsalg

Historien starter i februar i fjor. «Entela» har gått ut med en gutt i litt over fire måneder. I etterkant klarer hun ikke helt å forstå kjærestens rolle. Det var imidlertid et av hans familiemedlemmer som organiserte reisen.

Hun ble smuglet fra Albania til Hellas. Videre gikk reisen gjennom Italia, Frankrike, Tyskland og Sverige før hun endte opp på et asylmottak i Norge.

-  Jeg var yngst, og det var hele tida nye mennesker å forholde seg til. Jeg ble utstyrt med ulike dokumenter. Jeg var redd, forteller hun.

Familien hjemme slo alarm med en gang datteren ble borte. For å roe ned situasjonen ble «Entela» bedt om å ringe hjem. De som reiste sammen med henne, forsikret seg om at hun ikke sa noe galt.

-  Det eneste jeg ønsket, var å fortelle mamma og pappa hva som skjedde, men jeg kunne ikke. Da de i tillegg ville tvinge meg til å jobbe som prostituert, klarte jeg ikke mer, forteller hun.

På asylmottaket fikk hun kontakt med asylsøkere fra Kosovo. De hjalp henne med å ringe hjem.

Etterforsket i Norge

Dagbladet har vært i kontakt med flere personer i Norge som bisto den 17 år gamle jenta. Ettersom hun var mindreårig, fikk hun bistand av verge under oppholdet i Norge.

«Entela» kom til landet 22. februar 2003. Hun ble først presset til å inngi en asylsøknad med falsk identitet. Etter en kort tid endret hun sin forklaring, og fortalte at hun skulle tvinges til prostitusjon.

-  Jeg traff henne første gang på Lier asylmottak. Etter hvert kom det fram hvorfor hun var i Norge, og at det var andre mennesker som sto bak, sier hennes advokat, Tore H. Pettersen.

-  Det var ei svært kjekk jente. Jeg syntes veldig synd på denne jenta. Hun hadde mot som torde å fortelle det hun fortalte, sier kvinnens verge.

Hun fulgte den unge jenta til politiet. Der pekte 17-åringen ut flere personer som hun mente hadde organisert reisen.

-  Det var en lang dag hos politiet. Jeg var imponert over at hun hadde mot til å fortelle, sier vergen.Etter å ha avgitt en detaljert politiforklaring trakk hun asylsøknaden, og reiste hjem til Albania, der familien ventet. Når hun ser hva slags tilbud hun har fått i hjemlandet, angrer hun på at hun ikke ble i Norge.

Stemples sosialt

Et av de største problemene som offer for menneskehandel møter, er det sosiale stempelet de får. I Albania er prostitusjon ulovlig, og en gjengs oppfatning er at kvinnene som blir utsatt for menneskehandel har seg selv å takke. Et problem er at det sosiale stempelet medfører at kvinnene ikke ønsker å fortelle hele sannheten rundt sin historie.

-  Vi må støtte vår datter, men det er klart at det koster. Det som har skjedd med henne, påvirker hele familien. Vi har to gutter også. Vi er redde for dem, sier faren.

De er skuffet over albanske myndigheter, som ikke vil følge opp saken. Familien har nå søkt om å bli tatt inn under EUs vitnebeskyttelsesprogram.

-  Da jenta vår var i Norge, var vi så redde. Det eneste vi ønsket var at hun skulle komme tilbake. Nå i etterkant ser vi at det hadde vært bedre om hun hadde opprettholdt sin søknad om asyl i Norge, sier «Entela» s mor.

Avhengig av nettverk

Hennes historie er ikke enestående. Albania er sammen med Moldova det landet der menneskehandel forekommer hyppigst. På landsbygda i Albania er en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på vel 1200 kroner. Familienettverket er ofte avgjørende.

-  Saken med «Entela» er spesiell. Hun hadde et nettverk som gjorde at hun kom ut av det. I tillegg ble bakmennene tatt på et tidlig tidspunkt, sier en av sosialarbeiderne på senteret Vatra, der «Entela» har fått hjelp til å komme videre.

Seksjonsleder Iver Stensrud ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt husker jentas sak, som ble etterforsket våren 2003.

-  Vi fikk en henvendelse fra Interpol. Denne jentas sak var spesiell ettersom den allerede var under etterforskning i Albania. Vi bisto albansk politi i saken, bekrefter Stensrud.

HVERDAG I FRYKT: Bare 17 år gammel ble «Entela» smuglet til Norge. Etter en måned på asylmottak reiste hun hjem til familien i Albania. Når Dagbladet møter henne i Tirana, forteller hun om en hverdag preget av frykt og redsel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media