Hver eneste dag i «Den nye jungelen» er en kamp mot sult, møkk og sykdom

Snart er det vinter i Calais.

ØKENDE ANTALL: Den siste tiden har antall beboere steget til over 6.000, dobbelt så mange som for noen uker siden. Forholdene er svært kummerlige. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/NTB Scanpix
ØKENDE ANTALL: Den siste tiden har antall beboere steget til over 6.000, dobbelt så mange som for noen uker siden. Forholdene er svært kummerlige. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 6.000 mennesker er stuet samme i teltleiren «Den nye jungelen» i Calais, der hver eneste dag er en kamp mot sult, møkk og sykdom. Og snart kommer vinteren.

De kommer fra Midtøsten, Asia og Afrika. Alle har flyktet fra krig eller fattigdom, eller begge deler. Og alle lever i håpet om at de en vakker dag vil kunne krysse Den engelske kanal og slå seg ned i Storbritannia.

Dagbladet har tidligere omtalt «Våtdraktmysteriet», hvor Dagbladets journalister avdekker det mystiske funnet av to lik iført samme type våtdrakt, ett i Nederland og ett på stranda på Lista i Vest-Agder. Politiet i Nederland klarte å fastslå at to våtdrakter av denne typen hadde blitt solgt i den franske havnebyen Calais.

Men enn så lenge er det ventetilværelsen på den franske atlanterhavskysten som gjelder.

For tiden gjøres det en stor innsats for å gi teltene mer solide tak før vinteren kommer. Utstyrt med hammer og sag jobber flyktninger og migranter side om side med hjelpearbeidere for å dekke teltene med presenning og annen isolasjon.

I kø for mat Det finnes et fåtall dusjer, og alle har rett til et gratis måltid per dag, men begge deler krever at man står timevis i kø. Søppel ligger overalt, til tross for at Leger Uten Grenser har etablert team som forsøker å holde det rent.

De om lag 50 mobile toalettene er ubeskrivelig møkkete. Tidligere i november ga en fransk domstol ordre om at det måtte installeres dobbelt så mange toaletter og vannkraner, og at søppelhåndteringen måtte bedres, men så langt har lite skjedd.

- FOR DYR: Den lille lappen oppsummerer situasjonen for flyktningene i Calais. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix
- FOR DYR: Den lille lappen oppsummerer situasjonen for flyktningene i Calais. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix Vis mer

Andre steder står folk i gjørme for å hente kaldt vann fra vannslanger, eller de brenner kvist for å koke mat eller vann.

Leiren er i ferd med å bli et lite u-land i hjertet av Europa.

Afghanske butikker Etter hvert har det også dukket opp et knippe butikker og restauranter, de fleste afghanske.

Hyllene er fylt med varer kjøpt på supermarkeder i Calais. Lukten av kardemomme, anis, kummin og ingefær siver ut fra de presenning-dekkede skurene der det reklameres for svartbrente kyllinger. Dieselgeneratorer og gassbeholdere sørger for belysning og varme på kokeplatene.

Butikkene tilbyr også lading av mobiltelefoner. Andre lader telefonene sine ved hjelp av stasjonære sykler, som de tråkker på i et par timers tid.

Gjestfrihet Et besøk inn i et telt viser hvordan beboere tross alt greier å ta vare på både sin egen verdighet og gjestfrihet. Her bor det tre kvinner fra Eritrea. Sengene står ved siden av hverandre, med pent brettet sengetøy. De ser komfortable ut.

Ved hjelp av iherdig rengjøring har de tre kvinnene klart å holde all skitten ute. Her er ikke en eneste gjørmeflekk.

Etter å ha kokt kaffe på åpen ild i ti minutter, serveres den i porselenskopper sammen med hjemmelaget eritreisk brød på et lavt bord med stearinlys.

VINTEREN KOMMER: Beboerne i «Den nye jungelen» i Calais går en hard vinter i møte. Å reise videre over Den engelske kanal er ikke lett. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/NTB Scanpix
VINTEREN KOMMER: Beboerne i «Den nye jungelen» i Calais går en hard vinter i møte. Å reise videre over Den engelske kanal er ikke lett. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/NTB Scanpix Vis mer

De har bodd her siden våren, og på nyåret må det gjøres plass til en til. En av kvinnene, Mimi, venter barn i januar.

Les mer: Våtdraktmysteriet

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram