Hver femte 10-åring overvektig

Sitter, spiser og slutt på hjemmeplikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  Samtidig som barn sitter mer stille nå enn tidligere, stiger gjennomsnittsvekten. Ferske tall viser at hver femte tiåring er overvektig

Det er den ferske undersøkelsen European Youth Heart Study, som har sett på sammenhenger mellom miljø, livsstil og risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer hos barn.

Studiene viser at barn og unge bruker en stadig større del av døgnet til stillesittende aktiviteter. De sitter mer framfor PC-en, og de bruker mer tid på fjernsyn og video.

I kombinasjon med kosthold som inneholder økende mengder sukker og fett, er resultatet at snittvekten på norske og europeiske unge går opp, skriver Aftenposten.

– De mest synlige funnene for samfunnet er de som har med vekt å gjøre, mener Lena Klasson Heggebø, dr.scient fra Norges idrettshøgskole. Hun tok doktorgraden på den norske delen av den internasjonale studien.

Jenter og gutter

Blant fjerdeklassingene er 18 prosent – nesten hver femte tiåring – overvektig. Samtidig viser undersøkelsen at andelen overvekt blant åttendeklassinger har steget fra 7,5 prosent i 1993 til 11,5 prosent i 2000. Det er ingen forskjell mellom jenter og gutter når det gjelder denne utviklingen.

– Når vi på samme tid ser at ungdommene bruker mer tid nå enn for noen år siden på å ta del i organisert idrett, ligger det nær å tro at det er utenom organiserte aktiviteter og gjøremål de er mer i ro, sier Heggebø.

Færre hjemmeplikter

Forskerne mener barn og unge gjør mindre hjemme nå enn før. De går sjeldnere ærender for foreldre og besteforeldre, og har færre plikter i hjemmet. De blir oftere skysset til og fra skole og trening, og de leker mindre ute. (ANB).