Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver femte brite vurderer å stemme høyreekstremt

Mener regjeringen svikter de hvite.

FÅR STØTTE: BNP-leder Nick Griffin, som her taler i Manchester, har fått en voldsom oppslutning etter at han stilte hos BBC. Foto: AP Photo/Dave Thompson/PA/Scanpix
FÅR STØTTE: BNP-leder Nick Griffin, som her taler i Manchester, har fått en voldsom oppslutning etter at han stilte hos BBC. Foto: AP Photo/Dave Thompson/PA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En av fem briter vurderer nå å stemme på det høyreekstreme British National Party, ifølge en meningsmåling utført for Daily Telegraph.

22 prosent av de spurte sier i undersøkelsen at de «seriøst vurderer» å stemme på partiet.

Svikter de hvite
Dette innbefatter fire prosent som definitivt vil stemme BNP, tre prosent som trolig vil gi sin stemme til partiet og femten prosent som anser seg som mulige BNP-velgere.

Flere enn halvparten av de spurte sier at de mener BNP har et poeng når partiet vil snakke for hvite briter, og at regjering etter regjering har sviktet Storbritannias hvite befolkning.

Funnene kommer etter at BNP-leder Nicholas Griffin var gjest hos BBCs Question Time torsdag kveld.

BBC fryktet søksmål
Partiet hevder på sine hjemmesider å ha fått 3000 nye medlemmer etter at programmet ble sendt.

En høytstående BBC-kilde sier til The Guardian at en av grunnene til at kanalen valgte å invitere den svært kontroversielle partilederen var at de fryktet å bli saksøkt hvis de lot være - og at de ville tape i retten.

I programmet møtte blant annet nevnte Straw til debatt - før han møtte en gruppe på flere hundre demonstranter på utsiden av lokalene.

- Ikke nazist
Programleder David Dimbleby konfronterte Griffin med flere angivelige sitater - deriblant at EU-parlamentsmedlemmet skal ha uttalt at han vil «se et Storbritannia som er 99 prosent hvitt, slik det var elleve år før jeg ble født».

Griffin er født i 1959.

BNP-lederen benyttet anledningen til å gå imot justisminister Straws beskyldninger, og erklærte foran et for en stor del svært kritisk publikum at «jeg er ikke nazist».

BOLTRET SEG: Nick Griffin scoret stort på å delta på Question Time. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/Scanpix
BOLTRET SEG: Nick Griffin scoret stort på å delta på Question Time. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media