Hver femte har promillekjørt

På Østlandet kjører flest i fylla, og kvinner er mer forsiktige enn menn, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trygg Trafikk og Motorførernes Avholdsforbund foreslår flere promillekontroller med sikte på holdninsendring etter en ny, urovekkende undersøkelse, skriver Aftenposten.

Høye tall

MMI har laget undersøkelsen om bil og alkohol på oppdrag av Sosial- og helsedirektoratet. Den viser at én av fem har fyllekjørt.

Litt over tusen personer fikk spørsmål om bilkjøring og alkoholvaner, og disse utgjorte et representativt utvalg for 3,4 millioner nordmenn fra 20 år og oppover. Blant disse har hele 748 000 nordmenn fyllekjørt, som utgjør 22 prosent av utvalget.

- Dette er urovekkende tall, fordi vi vet at det er en sammenheng mellom alkohol og ulykker i trafikken, sier avdelingsdirektør Jens Gusland i Sosial- og helsedirektoratet til Aftenposten.

Gusland mener også at det er viktig å drive informasjonsarbeid og endre folks holdninger til å kjøre i alkoholpåvirket tilstand.

Østlendingene verst

25 prosent på Østlandet medgir at de har kjørt alkoholpåvirket, mens vestlendingene er noe mer måteholdne med sine 17 prosent. Tallene for Møre og Romsdal samt Trøndelag er 22 prosent, og i Nord-Norge har 23 prosent hatt promille under bilkjøring. I Oslo sier 24 prosent at de har fyllekjørt.

28 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de har sittet på i en bil med alkoholpåvirket fører. Av de som drikker hver uke eller oftere, har 28 prosent satt seg beruset bak rattet.


Overrasket

Siden promillegrensen ble satt ned til 0,2, er både Trygg Trafikk og Motorførernes Avholdsforbund forundret over resultatet fra undersøkelsen. De mener flere promillekontroller vil skape en stor frykt for å bli tatt.

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk mener informasjonsarbeid har ført til at det er mindre akseptabelt å kjøre i alkoholpåvirket tilstand enn tidligere.

MANGE FYLLEKJØRER: En ny MMI-undersøkelse viser at hver femte nordmann har fyllekjørt.