Hver femte innvandrer fra Irak og Somalia tatt for lovbrudd

Mens kinesiske innvandrere er underrepresentert. Fersk rapport viser store forskjeller i den norske krimstatistikken.

STOR ANDEL STRAFFEDØMTE: I flere innvandrergrupper er det en langt større andel personer som har begått lovbrudd enn i befolkningen forøvrig. Men fremdeles er det nordmenn med norske foreldre som begår over 85 prosent av kriminaliteten. Illustrasjonsfoto: Lars Myhren Holand
STOR ANDEL STRAFFEDØMTE: I flere innvandrergrupper er det en langt større andel personer som har begått lovbrudd enn i befolkningen forøvrig. Men fremdeles er det nordmenn med norske foreldre som begår over 85 prosent av kriminaliteten. Illustrasjonsfoto: Lars Myhren Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I norske straffesaker er over 85 prosent av gjerningspersonene nordmenn med norsk slekt. Men innvandrere fra bestemte land er kraftig overrepresentert sammelignet med den øvrige befolkningen.

For første gang bringer Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag en omfattende oversikt over kriminalitet blant innvandrere der det framgår hvilke land lovbryterne er fra.

- Dette kan bidra til å nyansere bildet av hvem som begår kriminalitet i Norge og debatten rundt temaet. Det vil være fornuftig å være presis om hva man snakker om, sier forsker Torbjørn Skardhamar i SSB til Dagbladet.

Styggest tall for norskirakere Særlig de afrikanske landene, Kosovo, Irak og Iran kommer dårlig ut både om man teller siktede, straffedømte og fengslede.

I løpet av fireårsoperioden 2005-2008 ble hele 17 prosent av irakiske innvandrere dømt i en norsk straffesak. Det samme gjaldt 16 prosent av innvandrerne fra Kosovo, 15 prosent av somaliske og 14 prosent av afghanske og iranske innvandrere. Bare 5,3 prosent av ikke-innvandrere ble idømt straff i samme periode.

Utslagene er enda høyere i en gjennomgang av personer som ble siktet for lovbrudd (begått mellom 2001 og 2004), altså saker som ikke nødvendigvis endte med dom:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer