Hver femte jobb er ulovlig

Hver femte arbeidstaker i Norge er uten arbeidskontrakt. Det betyr at de står svakt i diskusjoner med arbeidsgiveren om lønn og arbeidstid. Lovens påbud om skriftlig avtale brytes oftest overfor ansatte med lav utdanning og lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avdekkes i Statistisk sentralbyrås nye levekårsundersøkelse om arbeidsmiljø der drøyt 3500 ansatte er intervjuet. 18 prosent opplyser at de jobber uten arbeidskontrakt.

Det tyder på at lovpåbudet om skriftlig arbeidskontrakt, som ble innført i 1995, ikke har hatt noen effekt. For i levekårsundersøkelsen fra 1993 var 17 prosent uten arbeidskontrakt.

Klasseskille

Et klasseskille åpenbares: Mens hver fjerde ufaglærte arbeider er uten arbeidskontrakt, står bare én av ti høyere funksjonærer uten papirbevis på sitt virke.

Mens 30 prosent av de som jobber i butikk og 28 prosent innen industri er uten kontrakt, gjelder det bare tre prosent av pedagogene.

Lønn og tid

- Jeg er skuffet over at norske arbeidsgivere ikke har greid å rette seg etter norsk lovgivning på to år, sier informasjonsleder Einar Fjellvik i Handel og Kontor.

- Det er ikke noe problem å arbeide uten kontrakt så lenge du er hjertens enig med arbeidsgiver om lønn og arbeidstid osv. Men vi opplever stadig at det går bra en stund, inntil det blir snakk om å redusere arbeidstid eller å si opp folk. Da kan du banne på at arbeidsgiver og ansatt har hver sin oppfatning av den muntlige avtalen de inngikk. Tvisten er da vanskelig å løse, og ender oftest opp i et frynsete og ødelagt forhold mellom ansatt og arbeidsgiver, forteller Fjellvik.

Problemene

Dagbladet har snakket med LOs juridiske avdeling og flere HK-ansatte, og disse problemene synes å oppstå oftest:

  • Forretningene går dårligere, og sjefen påstår du har kortere arbeidstid enn dere opprinnelig ble enig om. «Fra neste uke skal du ned fra 30 til 20 timer i uka.» Du er lurt.
  • Trass i lovens bestemmelser om oppsigelsestid, sier arbeidsgiveren: «Jeg har ikke bruk for deg lenger, så du er ute fra mandag.» Det er ulovlig, men skjer.
  • Du er ansatt midlertidig, men for en bestemt tid. Forretningene går dårligere, og du blir kibbet ut før tida, i strid med loven.
  • Du tror du vet hvem din arbeidsgiver er. Men når et problem oppstår, finner du ut at din formelle arbeidsgiver er ukjent. Mest vanlig i virksomheter med diffuse eierkonstellasjoner, som franchise.
  • Arbeidstida varierer vilkårlig fra uke til uke, og det blir umulig å disponere og planlegge fritida.

Fritt vilt

Pensjonspoeng og sykepenger mister du imidlertid ikke, siden disse rettighetene er lønnsbasert. Arbeidsavtalens gir deg ikke særlig flere rettigheter, men sikrer de du allerede har. Du kan nemlig ende opp som fritt vilt:

- Har du ikke kontrakt, kan arbeidsgiveren i praksis gjøre hva han vil, medgir Fjellvik i Handel og Kontor, som er fagforbund for de butikkansatte der altså 30 prosent er uten kontrakt.

- Om dette er bevisst eller skyldes sløvhet, er vanskelig å si. Men jeg mistenker en del arbeidsgivere for å tenke at det er lettere å vri på en muntlig avtale i etterhånd.

- Har dere i Handel og Kontor og LO gjort en dårlig jobb?

- LOs sommerpatruljer har gjort en del, men vi kunne sikkert ha informert bredere om retten til arbeidskontrakt. Men ansvaret for å forvalte bestemmelsen har Arbeidstilsynet.

<B>HASTER FORBI:</B> Mens andre må rekke jobben fortsetter uføre Siri Janssen (50) sin kamp for rettmessig pensjonsutbetaling.
<B>RETTMESSIG PENSJON:</B> Siri Janssens kamp.