IMPORTERES:  Importen av ribbe fra utlandet øker, og Mattilsynet har ikke anledning til å kontrollere svinekjøttet for de fryktede MRSA-bakteriene. Foto: Mette Møller
IMPORTERES: Importen av ribbe fra utlandet øker, og Mattilsynet har ikke anledning til å kontrollere svinekjøttet for de fryktede MRSA-bakteriene. Foto: Mette MøllerVis mer

Hver femte juleribbe er importert - sjekkes ikke for MRSA-bakterier

- Ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske produksjonen av svineribbe er ikke nok til å forsyne norske hjem. Så mye som hver femte juleribbe kan bli importert, og det er ingen garanti for at den er fri for MRSA-bakterien. Kjøttbransjen mener at behovet for importert ribbe blir større i år enn i fjor, skriver Nationen.

- Vi må importere betydelige volum i år. Det er ikke usannsynlig at opp mot hver femte juleribbe i år vil være importert, sier administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Bekrymret over utbredelese Samtidig som importbehovet ser ut til å øke, er flere forskere bekymret over utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier. Den fryktede MRSA-bakterien har tatt livet av fire personer i Danmark den siste tiden, og norske myndigheter kan ikke garantere at bakterien ikke finnes i importert svinekjøtt. Norske myndigheter har ikke anledning til kontrollere importert svinekjøtt på grunn av EØS-avtalen.

- Vi har ikke grunnlag for å be om garantier eller dokumentasjon per i dag. Det er dermed ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe.

Stoppes av EØS Gjennom EØS-avtalen er vi en del av EU-markedet. Det avgrenser handlingsrommet vårt, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Han understreker imidlertid at Mattilsynet anser risikoen som svært liten så lenge hygienerådene blir fulgt.

- Det er viktig å ha god hygiene på kjøkkenet ved håndtering av rått kjøtt, sier han til avisen. (NTB)