Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver femte nordmann er skeptisk til partnere fra andre kulturer

TRONDHEIM (Dagbladet): Muslimer angripes for ikke å tolerere norske ektefeller for sine barn, men mange nordmenn er like fordomsfulle i forhold til familiemedlemmers partnervalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en spørreundersøkelse MMI gjennomførte for Dagbladet like før jul.

  • To av ti sier det ville skape problemer i familien dersom et nært familiemedlem (sønn, datter, søster etc.) presenterte en partner med fremmedkulturell bakgrunn. Tre av ti sier de er i tvil, mens under halvparten av de spurte (44%) svarer at det ikke ville skape problemer.
  • 18 prosent sier det ville skape problemer i familien dersom et nært familiemedlem presenterte en partner med en annen hudfarge. 23 prosent er i tvil.
  • 17 prosent sier det ville skape problemer i familien dersom et nært familiemedlem presenterte en partner med annen religiøs tro. 29 prosent sier de er i tvil.

Professor i sosialpsykologi Arnulf Kolstad ved NTNU i Trondheim har jobbet mye med denne type problematikk. Han reagerer på at fordommene er så sterke.

- Jeg synes det er mange som fremdeles ikke ser fordelen ved å oppleve andre kulturer og som ikke ser gleden ved å treffe dem på litt nært hold. Det burde folk unne seg, sier han.

Hele Norges coronakart