HER ER HVER FEMTE INNBYGGER MILLIONÆR: Bildet er tatt over Sandvika i Bærum Kommune.
Foto: TOMM W. Christiansen / Dagbladet
HER ER HVER FEMTE INNBYGGER MILLIONÆR: Bildet er tatt over Sandvika i Bærum Kommune. Foto: TOMM W. Christiansen / DagbladetVis mer

Hver femte skatteyter i Bærum er millionær

Ifølge skattelistene har Bærum kommune flest millionærer i forhold til antall skatteytere. Men rikdommene kan også være til besvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Klikk på lista under for å få opp toppliste for din kommune:

(Dagbladet): Sigdal har lenge tronet på toppen av norske kommuner med flest millionærer i forhold til folketallet. Men da skattelistene ble offentliggjort idag knuste Bærum kommune den tidligere lederen av millionær-kommunetoppen.

I Bærum er nå én av fem skatteytere millionærer.

Også Asker kommune, med vel 17,5 prosent millionærer, snek seg forbi sigdølingene i forhold til antallet skatteytere, og presset dem ned på en tredje plass på lista.

Dagbladet ringte for å gratulere den ferske bærumsordføreren Lisbeth Hammer Krog i morges. Hun var moderat entusiastisk over seieren, men det skal sies at hun tok seg tid til en kort prat med Dagbladet midt i et møte.

- Dette betyr inntekter for kommunen, og det betyr inntekter for staten og det store felleskapet. Det er bra, sier høyreordføreren.

Taper 170 millioner Mange velstående skatteytere er normalt godt for en kommune. Spesielt når verdiene er knyttet til store lønnsinntekter og bedriftsoverskudd som skal beskattes. Men ifølge ordføreren straffes Bærum på grunn av regjeringens endring i hva kommunen kan sitte igjen med av inntekts- og bedriftsbeskatningen.

- Det er en myte at Bærum genererer store skatteinntekter når vi ikke kan beholde skatten selv, men blir omfordelt til andre kommuner. Regjeringen har kuttet vår andel av skatten fra 50 til 40 prosent og sørget for at vi nå får 170 millioner kroner mindre å rutte med, forklarer ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Hjelpe de svake På spørsmål om hun ikke støtter en ordning der rike kommuner hjelper de mindre heldige, svarer hun at det er god Høyre-politikk.

- Det er inntil en viss grad. Men nok må være nok. Vi har et overskudd, men lenger ut i perioden ser det ikke så lystig ut. Derfor er ute i god tid og kutter 150 millioner i budsjettet, forklarer Lisbeth Hammer Krog.

Mens Sigdal og andre landkommuner med velstående innbyggere har verdiene gård og grunn, er Bærum mer utsatt.

- Vi er en konjunkturavhengig kommune. En finanskrise vil derfor slå hardt, sier Bærum-ordføreren.

Kometkommune En kometkommune på den private formueshimmelen er øykommunen Austevoll vest for Bergen. På få år har kommunen vokst fram til å bli en av Norges aller beste å både drive virksomhet og bo i.

Dette har skapt gode betingelser for innbyggerne. Noe som gjenspeiles i likningstallene. Ordfører Helge André Njåstad trives med utviklingen, for kommunen håver inn penger. Ifølge ligningstallene for 2010 er hver tiende innbygger i Austevoll millionær (11,48 prosent) - Hva betyr det for dere å gjøre det bra så bra blant norske kommuner med flest millionærer i forhold til folketallet?

- Det forteller om en kommune der det er lov å lykkes og å bli rik, forteller Frp-ordfører Helge André Njåstad.

Beste kommune Austevoll ble omtalt i Dagbladet 20. juli i år, som den beste kommunen å bo i. Den årlige veksten ligger på mellom to og tre prosent. Njåstad hevder dette kommer av en utpreget gründerånd som går hånd i hånd med høy arbeidsmoral og viljesterke mennesker. Kommunen viser til fulle at store børsnoterte selskaper ikke må ligge i hovedstaden eller i andre store byer for å lykkes.

DOF ASA og Austevoll Seafood har sine hovedkontorer i kommunen. Ifølge ordføreren sysselsetter selskapene rundt 10 000 personer. Det er mer enn dobbelt så mange som det bor i Austevoll kommune.

• Klikk på lista under for å få opp toppliste for din kommune:

FORNØYD: Lisbeth Hammer Krog (H), ordfører i Bærum. Foto: Privat
FORNØYD: Lisbeth Hammer Krog (H), ordfører i Bærum. Foto: Privat Vis mer