Hver fjerde dødsulykke i arbeidslivet skjer i landbruket

Å være gårdbruker er et risikoyrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å være gårdbruker er et risikoyrke. 25 prosent av alle dødsulykker i norsk arbeidsliv de siste fem årene har skjedd i landbruket.

De siste fem årene er 50 gårdbrukere omkommet i ulykker på gården. I hele næringslivet i samme periode har det vært til sammen 206 dødsulykker, ifølge Arbeidstilsynet.

Som regel er det bonden selv som dør, i vanlige arbeidsoperasjoner der gårdbrukeren som regel er alene og har det travelt. Han blir klemt i hjel mellom store kjøretøyer og maskiner, ramler ned fra høye siloer og dør etter omgang med gasser og kjemikalier.

I tillegg er det mange som blir skadd på gården. Man brekker armer og bein, får skade på øyne og rygg, kapper fingre, får elektriske støt eller blir sparket eller stanget av dyr. Arbeidstilsynet regner med at det hvert år er rundt 7000 skader med påfølgende sykemelding, og at det trolig er høye mørketall, skriver Aftenposten.

Bondeorganisasjonene, Arbeidstilsynet og Landbruksdepartementet vil nå bidra til en holdningsendring. Landbruksminister Terje Riis-Johansen har tidligere lansert en nullvisjon, med mål om at dødsulykkene i landbruket er redusert til null innen 2012.

- Ulykker medfører store lidelser for dem som berøres. Det må være et klart mål for alle parter å arbeide for å redusere ulykkestallet, sier Riis-Johansen.

Ulykker i landbruket koster samfunnet over 1,2 milliarder kroner hvert år.

(NTB)