Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver fjerde gravide har herpes

Bare en av ti gravide med kjønnsherpes vet at de har sykdommen. Smittes kvinnen først seint i svangerskapet, kan det få katastrofale følger i form av hjerneskade for den nyfødte. I verste fall kan barnet dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye undersøkelser i Norge viser at så mange som én av fire gravide kvinner er smittet av genital herpes, herpes i kjønnsorganene. I Oslo er tallet enda høyere. Flere leger mener det nå bør vurderes å blodteste par som er i høyrisikogruppen. Dette er par der partneren til den gravide har en kjent herpesinfeksjon i kjønnsorganene, mens den gravide ikke er smittet. Leger fraråder denne gruppen å ha ubeskyttet sex.

Kan dø

- Hvis den gravide smittes på slutten av svangerskapet, er det stor risiko for at barnet blir smittet. Dette kan få katastrofale følger for den nyfødte. Faren for varig hjerneskade er stor og i verste fall kan barnet dø, hevder professor Babill Stray-Pedersen ved Rikshospitalet. Hun er den i Norge som har forsket mest på dette.
Professoren understreker at infeksjonen hos barnet kan forebygges. Har kvinnen synlige herpesutbrudd ved fødselen, forløses barnet med keisersnitt. Ved jevnlige utbrudd under svangerskapet behandles kvinnen med preparatet Zovirax i uka før hun skal føde.

- Kvinner som har en kjent herpesinfeksjon, men som ikke har utbrudd, gis også denne medisinen, sier Stray-Pedersen.

Hjerneherpes

I Norge fødes det cirka 60000 barn hvert år. Ifølge Stray-Pedersen oppdager man årlig at minst to til tre av dem har alvorlig hjerneherpes.

- Tallet er nok enda høyere, men fordi registreringsrutinene ikke er gode nok i dag, kan vi ikke anslå antallet hundre prosent, sier hun.

Hvis en kvinne har fått herpesinfeksjonen før hun ble gravid og skiller ut viruset ved fødselen, reduseres risikoen for å smitte barnet til under tre prosent. Årsaken er at hun da har dannet beskyttende antistoffer som overføres til barnet.

Vet ikke

Herpesinfeksjoner på kjønnsorgan er i dag en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge. Rundt en halv million nordmenn er rammet. Den kroniske sykdommen betegnes som ufarlig, men kan være svært ubehagelig og smertefull for dem som rammes. De fleste får imidlertid ingen synlige symptomer i form av væskefylte, verkende blemmer. Mange er derfor helt uvitende om at de har sykdommen.

- Kvinner feiltolker ofte symptomene. Mange tror sårhet, svie og sprekker skyldes soppinfeksjon, og behandler seg selv med for eksempel antisoppmidler, sier Stray-Pedersen.

Selv om man har virusutbrudd uten synlige symptomer, er man likevel smittefarlig.

- Dette er mer vanlig enn vi har vært klar over. Dermed øker faren for at man uten å vite om det, smitter partneren, sier overlege Harald Moi ved Olafiaklinikken på Ullevål sykehus.

Han mener man nå bør vurdere å innføre testing av par i høyrisikogruppen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!