Hver fjerde har terrorsympatier

Hver fjerde britiske muslim sympatiserer med bombemennenes motiver. Integreringen av Storbritannias 1,6 millioner muslimer har sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet):  32 prosent av britiske muslimer mener Vestens samfunn er «dekadent og bør ødelegges». 16 prosent av britiske muslimer har ingen lojalitet overfor Storbritannia. 24 prosent av britiske muslimer sympatiserer med selvmordsbombernes motiver. 6 prosent av britiske muslimer mener selvmordsbomberne gjorde det rette.

Disse tallene kommer fram i en meningsmåling utført av YouGov for Daily Telegraph. Den viser at britiske politikere og muslimske ledere har sviktet i integreringen av en splittet muslimsk minoritet. Flere yngre muslimer peker på at imamer ofte ikke kommuniserer godt med yngre muslimer.

-  Det er noen imamer som ikke vet hva som skjer utenfor moskeene. De har tradisjonelt vært ledere i samfunnet, men her i landet er det mange som har problemer med å kommunisere med de unge, sier ungdomsarbeider Mohammad Alam (25) fra Brick Lane i Øst-London til Dagbladet.

Representativt

YouGov er et respektert meningsmålingsfirma som legger stor vekt på å få fram alle synspunkter blant et representativ utvalg av gruppa de spør. Denne undersøkelsen gir både positive og negative resultater. Dette er den første omfattende meningsmålingen etter bombene i London den 7. og den 21. juli.

Målingen viser at et stort flertall på 88 prosent fordømmer selvmordsbomberne i London. Men seks prosent eller bortimot 100 000 personer av landes 1,6 millioner muslimer mener at selvmordsaksjonene var berettiget.

I tillegg kan 24 prosent forstå hvorfor bombemennene sprengte seg i lufta eller prøvde å gjøre det. På spørsmålet om de er enige i statsminister Tony Blairs uttalelse om at selvmordbombernes ideer er «perverse og giftige», svarer 58 prosent at de er enige i statsministerens karakteristikk, mens 28 prosent er uenige.

Ungdomsarbeider Mohammed Alam er lei av at terror blir direkte koblet til islam.

-  Unge folk fordømmer terrorangrepene, men samtidig blir de irritert når Tony Blair forbinder angrepene med en ideologisk kollisjon, sier han.

Samarbeider

For myndighetene er meningsmålingen positiv fordi et stort flertall tar avstand fra selvmordsbombere og fordi mange er villig til å samarbeide med politiet. Dessuten mener en tredjedel at det ikke bare er britiske politikere og det britiske samfunn som kan klandres. Muslimene har selv «en stor del av ansvaret» for å bedre forholdene.

73 av de spurte prosent er villige til å informere politiet dersom de vet at noen planlegger en selvmordsaksjon. Når det gjelder å si fra om religiøse fanatikere, er de ikke like samarbeidsvillige. Bare 47 prosent sier at de vil si fra hvis de finner ut at en imam «sprer hat mot Vesten i sine taler».

Formann Mohammed Abdul Bari i East London Mosque sier en av hovedutfordringene nå nettopp er å nå ut til unge muslimer .

NÅ UT: Mohammed Abdul Bari.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer