TV-AKSJONEN:
En bøssebærer står utenfor en bolig i Oslo under TV-aksjonen "Vi rydder for livet", der pengene gikk til Norsk Folkehjelp og arbeidet med minerydding.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TV-AKSJONEN: En bøssebærer står utenfor en bolig i Oslo under TV-aksjonen "Vi rydder for livet", der pengene gikk til Norsk Folkehjelp og arbeidet med minerydding. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Hver fjerde krone fra TV-aksjonen brukes i Norge

Går til lønninger og administrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Folkehjelp samlet inn hele 211 millioner kroner under årets TV-aksjon og oppga at pengene skal brukes til rydding av miner og klasevåpen i krigsherjede land verden over.

En betydelig del av pengene som ble samlet inn, nærmere 50 millioner kroner, går imidlertid til lønninger og administrasjon i Norge, skriver Kapital.

Lokaler og annonser Selv om over 100.000 bøssebærere stilte opp gratis under årets TV-aksjon, var det ikke alle som jobbet gratis.

Alt før bøssebærerne ble sendt ut hadde Norsk Folkehjelp brukt 35 millioner kroner, og i tillegg vil 8 prosent av de resterende innsamlede midlene - rundt 14 millioner kroner - gå til administrasjon og prosjektoppfølging i Norge.

En stor del av de nærmere 50 millioner kronene, går til å lønne de 34 personene i sekretariatet for TV-aksjonen, samt til lokaler og annonsering.

NRK forsyner seg også av potten og har fakturert Norsk Folkehjelp for 3,5 millioner, opplyser TV-aksjonens kommunikasjonsansvarlige Henning Brikt Andersen til Kapital.

- Ikke ekstravagant Hvor mye de ansatte som jobbet med TV-aksjonen får i lønn, vil han ikke svare på.

- Jeg ønsker ikke å si noe om lønnskostnadene. Men det er en helt normalt moderat lønn som utbetales i TV-aksjonen. Det er absolutt ikke noe ekstravagant over den, sier han.

Selve innsamlingen ble i stor grad organisert av Norsk Folkehjelps 7.000 frivillige landet rundt, men lønnede medarbeidere var nødvendige for å holde informasjonsmøter og organisere disse, sier Brikt Andersen.

Næringslivet Ifølge han var det også påkrevd med lønnede medarbeidere for å mobilisere næringslivet og andre organisasjoner.

Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres gledet seg særlig over støtten fra den kanten da hun oppsummerte årets TV-aksjon.

- Svært gledelig er det at vi ser en dobling i antall bidrag fra bedrifter og organisasjoner sammenlignet med i fjor, dette er rekord! Så langt har det kommet inn 25,55 millioner kroner fra næringslivet, sa hun da resultatet var kjent.

(NTB)