Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver fjerde kvinne utsatt for partnervold

8,2 prosent av alle norske kvinner blir utsatt for grov vold fra partneren, og hele 25 prosent blir utsatt for lettere vold og trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusler eller bruk av kniv eller skytevåpen, kvelertak eller å få slått hodet mot gulv eller vegg. Det er hverdagen til 8,2 prosent av alle norske kvinner i et parforhold, skriver Aftenposten.

Regner man med mildere former for vold og trusler, har hele 25 prosent - 1 av 4 - av alle kvinner opplevd dette i et parforhold.

Det viser den største undersøkelsen som har vært gjennomført om vold mellom partnere her i landet.

4.600 personer mellom 20 og 54 år har svart Norsk institutt for by- og regionforsknig (NIBR) og Statistisk sentralbyrå på spørsmål om vold i parforhold.

De fleste voldsepisoder mellom partnere skjer når offeret er mellom 20 og 35 år, og oftest tidlig i parforholdet. Det betyr at voldsutøvelsen ofte sammenfaller med småbarnsperioden. Kvinner med barn er også mindre tilbøyelige til å bryte ut av dårlig fungerende og voldelige parforhold enn det kvinner uten barn er.

Det er særlig personer med levekårsproblemer som blir mishandlet av partneren sin. Veldig mange av dem som blir slått av partneren, er også blitt utsatt for vold fra andre.

Undersøkelsen viser også at svært ofte er barn vitner til voldsutøvelsen i norske hjem, særlig når den rammer kvinner.

I voldelige parforhold med barn, var barnet vitne til 40 prosent av de gangene mor ble slått og 25 prosent av de tilfellene der det var far som ble rammet av volden.

(ANB)

EN AV FIRE: Hele 25 prosent av alle kvinner har opplevd vold i et parforhold, viser ny undersøkelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!