HØY RISIKO: Bildet viser et eksempel på et testresultat i Dagbladets unike testmotor. Personen som fikk dette resultatet måtte gjøre en grundig sjekk av sin datasikkerhet. Foto: Skjermdump / Dagbladet
HØY RISIKO: Bildet viser et eksempel på et testresultat i Dagbladets unike testmotor. Personen som fikk dette resultatet måtte gjøre en grundig sjekk av sin datasikkerhet. Foto: Skjermdump / DagbladetVis mer

Hver fjerde leser har mulig svikt i datasikkerheten

Overraskende funn via Dagbladets testmotor. Ta testen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har utviklet en unik testmotor hvor leserne selv kan sjekke hvordan det står til med en egen datasikkerhet.

I går hadde Dagbladets testmotor sjekket over 100 000 norske IP-adresser. Svarene leserne får, er ofte ikke som de hadde forestilt seg.

Har du ikke tatt testen ennå, kan du gjøre det her.

Mye står åpent Etter å ha vært i bruk i bare noen få dager, viser testen allerede at mange lesere bør finne ut hva det er de har koblet til Internett og hvor sikkert det egentlig er.

- Det at tallene er så høye, overrasker oss, sier redaksjonell utvikler Ola Strømman i Dagbladet.

Strømman er del av teamet bak datasikkerhets-serien «Null CTRL» og har laget den fysiske testen som Dagbladet tilbyr sine lesere.

Tallene han snakker om, er statistikken Dagbladet leser ut av testresultatene. Dette er tall som ikke sier noe om de konkrete personene som har besøkt Dagbladets testside, men som oppsummert viser hvilke feil som rapporteres hyppigst i testmotoren.

Kjent og ukjent «Feilene» det er snakk om, er porter som står åpne. I noen tilfelle er det meningen at de skal være det. I andre er det ikke det.

- Fram til lørdag kveld så vi at så mange som 1 av 10 hadde en web-server registrert mot nett. En av fire hadde en kjent port stående åpen. Det hadde vært veldig interessant å visst hvor mange av disse potensielle sikkerhetshullene som er der med vitende og vilje. Jeg er redd for at det er mange som ikke er det, sier Strømman.

For mange er det en overraskelse når testen vier at de har potensiell risiko de ikke visste om - eller til og med ikke vet hva er.

- Hvis du ikke vet hva du trenger av sikkerhet, er det i hvert fall viktig at du spør den leverandøren du bruker og er veldig klar på at du er avhengig av en sikker løsning og at de dokumenterer hva de har gjort for å sikre løsningen din, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis).

Sandland er spesielt opptatt av hvordan man velger passord.

- Mye rart Dagbladets test sjekker din IP-adresse opp mot mulige sikkerhetshull registrert i søkemotoren Shodan, og gir deg svar på hvorvidt du har risikoer (åpne porter) du bør undersøke nærmere. Selv om mange porter både er beskyttet og åpnet med en hensikt, er det grunn til å være på vakt.

- HØYE TALL: Redaksjonell utvikler Ola Strømman i Dagbladet er overrasket over hvor mange som har ulike dataenheter stående åpent og koblet til Internett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- HØYE TALL: Redaksjonell utvikler Ola Strømman i Dagbladet er overrasket over hvor mange som har ulike dataenheter stående åpent og koblet til Internett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

-  I arbeidet med serien «Null CTRL» har vi sett alt for mye som ikke skulle vært der ute, åpent og tilgjengelig for alle på Internett, sier Strømman.

Dagbladets test sjekker kun mot en statisk database med IP-adresser. I tillegg finnes det flere tjenester på Internett, hvor du kan sikre PC-er og nettverk, blant annet her.

Les mer:
Ta testen her
Les om testen her
Alt om «Null CTRL»

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer