Hver fjerde raner under 15 år

Barneranerne blir stadig flere i Oslo. Nå er hver fjerde raner under den kriminelle lavalder. Politiet er bekymret og tror økende klasseskille er medvirkende årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets kriminalstatistikk viser en sterk økning i antall barneranere i hovedstaden. Ifjor var 14 prosent av ranerne under den kriminelle lavalder. I første halvår i år var tallet 26 prosent. Langt de fleste ranerne i byen, 55 prosent, er tenåringer, skriver Avis1.

- Bekymret

- Utviklingen bekymrer oss, sier kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo Politikammer. - For de yngste dreier det seg i hovedsak om barn som raner barn, ofte for mobiltelefoner og merkeklær, sier han. Han tror at økende klasseskille kan være en av årsakene til at stadig flere barn kaster seg på ransbølgen. De barna som allerede har mye, får mer, og forskjellene mellom barna blir tydeligere.

- Å ta kan være den eneste måten å skaffe seg disse tingene på, fordi familiens og deres egen situasjon gjør at pengene ikke strekker til, sier Andresen og tror at skillet mellom ditt og mitt er utvisket for mange.

Krever opprydding

Handelstanden i Oslo krever at politiet skal ta i bruk amerikanske metoder for å bli kvitt kriminaliteten. Men sjefen for 7-eleven som er blitt særlig hardt rammet av ran, har liten forståelse for ranerne.

- Jeg forstår ikke at ranerne mener det er bryet verdt, sier administrerende direktør Adriano Capoferro. Hittil i år er 19 filialer ranet, mot fem i hele fjor.

- Det er rart at fire menn risikerer to års fengsel ved å stå opp midt på natta, stjele en bil, ta på seg finlandshetter og rane et sted med videoovervåkning, når utbyttet blir så lite, mener han.

Politiet avviser at de gjør en for dårlig jobb. Mens kun 28,1 prosent av all kriminalitet blir oppklart, er oppklaringsprosenten for ran mellom 35 til 65 prosent avhengig av hva slags ran det er snakk om.

- Det kan ta litt tid. Ofte blir mange ran oppklart samtidig fordi det viser seg at samme personer står bak. Men lovens lange arm kommer, om ikke så brått, lover kriminalsjefen.