Hver fjerde svenske buss er trafikkfarlig

Hver fjerde buss som ruller omkring i trafikken i Sverige har så dårlige bremser at den øyeblikkelig burde sendes på verksted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten er mange av bussene rene brannfeller, advarer det svenske biltilsynet. I flere år på rad har Bilprovningen advart om tilstandene i den svenske bussparken. I 2004 funnet så alvorlige mangler ved 39 prosent av de 13.419 tunge bussene som ble sjekket, at eierne fikk beskjed om at bussene måtte inn til etterkontroll etter utbedring.

- Den største enkeltårsaken til disse kravene var for dårlige bremser, en mangel som ble fastslått ved 24 prosent av alle busser. Et stort flertall av disse veide over 16 tonn, det vil si av typer som brukes som turistbusser eller i lokaltrafikk, skriver Dagens Nyheter.

- Egentlig er situasjonen enda verre, siden vi følger prinsippet om å la tvilen komme den tiltalte til gode. Men så snart de nordiske landene er blitt enige seg imellom, vil vi i fellesskap innføre tøffere testmetoder, sier Lars Carlhäll i Vägverket ifølge avisens nettsider torsdag.

Bilprovningens statistikk viser også at hver femte buss er for dårlig sikret mot brann. Samtidig har forskning ved universitetssukehuset i Linköping og ved Räddningsverket vist at antall bussbranner øker, og at dette spesielt rammer nyere busser.

(NTB)