Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver fjerde ungdom blir tunghørt av rockemusikk

TRYKK: Lydnivået nærmest høyttalerne når Bono og U2 besøker Valle Hovin og liknende konsertarenaer, er langt høyere enn grensene for hva som kan skade hørselen. Foto: HENNING LILLEGÅRD Rockemusikken ødelegger ørene til en fjerdedel av den oppvoksende slekt. Dette viser undersøkelser gjort på Forsvarets rekrutter. - Dersom vi ikke får bestemmelser om grenseverdier som tilsvarer grensene for støy i arbeidslivet, vil samfunnet bli påført kjempeutgifter til høreapparater om ca 30 år, sier audiofysiker Gordon Flottorp til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flottorp har nettopp skrevet brev til helsestatsråd Gudmund Hernes og bedt ham innføre grenseverdier for støy ved diskotek og rockekonserter.

- Hernes var positiv og lovte å ta seg av saken, opplyser Flottorp fornøyd.

I arbeidslivet er det ikke lov til å utsette øret for støy utover 110 desibel. For støynivåer over denne grensen kreves hørselvern.

Flottorp konstaterer at lydnivået ved norske diskoteker og de aller fleste rockekonserter ligger høyt over dette nivået. 130 desibel er ørets smertegrense.

Høreapparater

- Etter all sannsynlighet vil ca én million nordmenn trenge høreapparater om 30-40 år. Regnet etter dagens kostnad på 4000 kroner per høreapparat, bekostet over trygdeverket, vil utgiften ligge på fire milliarder kroner. Brorparten av disse ville unngått å bli tunghørte dersom de hadde vært litt mer forsiktige med rockemusikken, sier Flottorp.

Hver fjerde norske rekrutt har pådratt seg et hørselstap på over 20 desibel. Dette avskjærer dem blant annet fra å høre tikkelydene fra en klokke, selv når den holdes helt inntil øret.

- Larmskadene rammer vanligvis frekvensene 3000-4000 og 6000 hz, som er de aller lyseste tonene - et par oktaver over den høye C. Konsonantene våre har energiinnholdet sitt nettopp i dette området. Derfor kan hørselstap forårsaket av diskolarm skape problemer med å skille mellom konsonanter - og for eksempel ord som «føle» og «søle», opplyser Flottorp.

Nøye utprøvd

Grenseverdien på 110 desibel er nøye utprøvd og gjennomtestet i arbeidslivet. Studier blant annet ved Tiedemanns Tobakksfabrikk viser at dagens grenseverdi på 110 desibel er korrekt satt.

Verd å merke seg er at en økning på tre desibel tilsvarer en fordobling av den lydenergien som øret utsettes for. Dette forholdet skulle i tilstrekkelg grad illustrere hvor farlig det er å oppholde seg i en støy på 120 desibel over mange timer, slik vanlig er på norske diskotek og rockekonserter.

Siden 1952 har Gordon Flottorp arbeidet med øret som spesialfelt. Den i dag pensjonerte, men stadig aktive lydforskeren, har siden 1952 vært forsker ved Audiologisk institutt underlagt Universitetet i Oslo.