- Hver gang en ny person blir smittet, får viruset en ny sjanse til å mutere

Frykter ebola skal mutere og smitte via lufta.

INFORMERER: Flere steder i Vest-Afrika har det blitt iverksatt forskjellige former for informasjonskampanjer om ebolaviruset og hvordan det smitter. Her fra Monrovia i Liberia. Foto: AHMED JALLANZO/EPA/Scanpix
INFORMERER: Flere steder i Vest-Afrika har det blitt iverksatt forskjellige former for informasjonskampanjer om ebolaviruset og hvordan det smitter. Her fra Monrovia i Liberia. Foto: AHMED JALLANZO/EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er den største frykten jeg har hatt i min 40 år lange karriere som helsearbeider. Jeg kan ikke forestille meg noe fra min karriere - det inkluderer HIV - som ville vært mer ødeleggende for verden enn et ebolavirus som smitter via lufta.

Det sier doktor Michael Osterholm, som er leder for Center for Infectious Disease Research and Policy ved universitetet i Minnesota, til CNN.

Ebolaviruset som nå herjer Vest-Afrika, og har tatt mer enn 2400 menneskeliv, smitter ikke gjennom lufta.

Virussykdommen er en zoonose som opprinnelig ble overført fra dyr, trolig flaggermus, til mennesker. Det smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker.

- Kjenner ingen andre tilfeller Osterholms frykt er at viruset skal mutere, slik at det også kan smitte om noen hoster eller nyser.

Han sier at han ikke er kjent med at noen virus har endret seg fra å ikke kunne smitte via luft til å faktisk gjøre det, og at han anser sannsynligheten for at ebola skal gjøre denne transformasjonen som liten.

Men i takt med at viruset sprer seg, øker sjansen, mener han, og viser til at hver eneste gang en ny person får ebola, får viruset en ny sjanse til å mutere og utvikle nye egenskaper.

- Det er en genetisk rulett, sier Osterholm.

- Usannsynlig Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobioligi ved universitetet i Tromsø, er fullstendig uenig.

- Mutere betyr forandringer i virusets arvestoff. Og da er det snakk om svære deler av arvestoffet som må skiftes ut for at ebolaviruset skal kunne mutere, sier Olsvik til Dagbladet.

- Vi kjenner i dag til seks varianter av ebolaviruset, og de har alle holdt seg stabile i mange år. Det er to av dem som har høy dødelighet - ett med rundt 50 prosent dødelighet og ett med nesten 100 prosent. Det er svært usannsynlig at noen av disse versjonene av viruset nå plutselig skal endre seg så mye, fortsetter han.

Historiens verste Ebola ble påvist for første gang i Kongo i 1976. Det har seinere utløst en rekke mindre epidemier i området. Sykdommen ble for alvor kjent i 1995 da en større epidemi rammet byen Kikwit, vest i Kongo. Over 220 av de 240 som be smittet den gangen, døde.

Utbruddet som nå pågår i Vest-Afrika er det verste i historien. Ifølge Verdens helseorganisasjon har sykdommen på nåværende tidspunkt en dødelighet på 53 prosent.

Ebola-viruset har aldri tidligere smittet mer enn 700 mennesker, skriver journalist Maryn McKenna.

- Dette er åpenbart en form for epidemi verden aldri har sett før, skriver hun.

SMITTEFRYKT: 
Ebolaviruset som nå herjer Vest-Afrika smitter ikke gjennom lufta. Det smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. Foto: AHMED JALLANZO/EPA/Scanpix
SMITTEFRYKT: Ebolaviruset som nå herjer Vest-Afrika smitter ikke gjennom lufta. Det smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. Foto: AHMED JALLANZO/EPA/Scanpix Vis mer

Hun viser til forskere som har forsøkt å regne ut hvordan viruset kan fortsette å smitte videre, og skriver at det verst tenkelige scenarioet er at utbruddet kommer helt ut av kontroll.

- Pandemiscenario I en artikkel i Morgenbladet sier epidemiolog Marc Lipsitch ved Harvard School of Public Health at ebola er en ekstremt usannsynlig pandemikandidat.

- Men det kan være at morgendagen viser at det er feil, sier Feldmann, og forklarer at ebola er et såkalt RNA-virus.

RNA-virus kan ikke rette opp feil som oppstår når de formerer seg. Et virus lager millioner av kopier av seg selv, og mutasjoner skjer hele tiden. 99 prosent av dem er skadelige for viruset, eller i det minste ikke gunstige, men noen kan kanskje gjøre viruset mer smittsomt, skriver Morgenbladet.

- Om det skjer, uten at mutasjonen samtidig gjør viruset mindre dødelig, kan man se for seg et pandemiscenario, sier Feldmann til avisa.

WHO: - Ute av kontroll Før helga uttalte Margaret Chan, sjefen for Verdens helseorganisasjon at ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ikke er nok kapasitet til å takle utbruddet.

Liberia er et av landene som er hardest rammet av ebola-epidemien, og Verdens helseorganisasjon frykter flere tusen nye smittetilfeller i det Vest-Afrikanske landet de nærmeste ukene.

Landets forsvarsminister, Brownie Samukai, sa under et møte med FNs sikkerhetsråd forrige uke at smitten «sprer seg som ild i tørt gress, og ødelegger alt på sin vei».

PROFESSOR: Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobioligi ved universitetet i Tromsø, tror det er svært usannsynlig at ebola-viruset skal mutere slik at det kan smitte via lufta.    Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
PROFESSOR: Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobioligi ved universitetet i Tromsø, tror det er svært usannsynlig at ebola-viruset skal mutere slik at det kan smitte via lufta. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer