- Hver gang han åpner munnen kommer det noe galt ut

Torgeir Husby mener Breivik er sin egen verste fiende.

MENER BREIVIK ER GAL: Ikke bare mener de to sakkyndige Torgeir Husby (t.v.) og Synne Sørheim at Breivik er strafferetslig utilregnelig, og at han er paranoid schizofren. I dag mente Husby også at alle forstår at Breivik er gal hver eneste gang han åpner munnen.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MENER BREIVIK ER GAL: Ikke bare mener de to sakkyndige Torgeir Husby (t.v.) og Synne Sørheim at Breivik er strafferetslig utilregnelig, og at han er paranoid schizofren. I dag mente Husby også at alle forstår at Breivik er gal hver eneste gang han åpner munnen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to første sakkyndige som vurderte Anders Behring Breivik - Synne Sørheim og Torgeir Husby - svarer i dag på spørsmål fra rettens aktører vedrørende sin vurdering av terrortiltalte.

I sin rapport konkluderte de med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. I retten fastholder de sin konklusjon, og er heller ikke redde for å utdype hve de mener er galt med ham.

Da dommer Wenche Elizabeth Arntzen spurte om de sakkyndige har lagt merke til noe ved Breiviks opptreden i retten, svarte Husby kontant:

- Rent psykiatrisk hadde det vært en fordel om han fikk snakke mer i retten. Han er sin verste fiende. Hver gang han åpner munnen skjønner folk at det er noe galt som kommer ut.

Smilte av utsagnet Fra sin plass i retten, få meter fra vitneboksen der de sakkyndige forklarer seg, smilte Breivik til dette utsagnet.

Både i går, da de sakkyndige redegjorde for sin konklusjon, og så langt i dag, har massemorderen dratt på smilebåndet mange ganger. Han har også ledd åpenlyst, ristet på hodet og sett oppgitt opp i taket. Samtidig har han notert en del på et ark han har foran seg.

Husby mener Breiviks reservasjoner i retten i forhold til tidligere uttalelser, må tolkes som taktikk heller enn at han genuint har endret oppfatning:

- Han klarer ikke, eller vil ikke, vise noe anger. Men det han har skjønt, og det er en tolkning fra min side, er at det er en del ting, rent taktisk eller personlig er dumt å si. Det er noen ting som heller vekker smil og forakt enn beundring. Det har han klart å ta inn. Det gjør at han blir brydd når det kommer noen av de tåpelige eller dumme tingene, som han synes er litt brysomt nå. Men det indre tankegodset, vet jeg ikke om er endret, sier Husby.

De sakkyndige mener at Breiviks virkelighetsbrist ligger i det at han tror han har rett til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø - og de peker på at dette er knyttet opp mot nettverket Knights Templar, som politiet har konkludert med at ikke eksisterer.

Tett samarbeid I retten i dag fikk de sakkyndige igjen spørsmål fra aktoratet om hvor mange ganger de har samarbeidet.

- I går oppfattet jeg at Sørheim antydet at dere hadde vært sakkyndige sammen cirka 15 ganger, sa Holden, og viste til at Dagbladet i dag skriver at det reelle antallet ganger de har samarbeidet er 51.

- Hvis kommisjonen sier dette, så stemmer nok det. Jeg har ikke noe nøyaktig antall, svarte Sørheim.

- Blir det noe parhest-syndrom? Blir man mindre uavhengig, spurte Holden.

- Det er sikkert sånn at man kan argumentere for at man nærmer seg hverandre, og at man vet bedre hva den andre står for. Men det er fortsatt sånn at jeg står for denne vurderingen helt uavhengig av Husby, svarte Sørheim.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte da Husby hevdet at «hver gang han åpner munnen, skjønner alle at det kommer noe galt ut».
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
SMILTE: Anders Behring Breivik smilte da Husby hevdet at «hver gang han åpner munnen, skjønner alle at det kommer noe galt ut». Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer