Pengebruken må ned: - Den vil stoppe av seg selv, sier sjeføkonom Knut Anton Mork. Foto: Finansavisen
Pengebruken må ned: - Den vil stoppe av seg selv, sier sjeføkonom Knut Anton Mork. Foto: FinansavisenVis mer

Hver innbygger koster 225.000 kroner i år

Det er over dobbelt så mye som i 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I nasjonalbudsjettet forventes en BNP-vekst for Fastlands-Norge på 2 prosent. Samtidig øker offentlig pengebruk med 7,1 prosent, skriver Finansavisen.

- It will stop Nasjonalbudsjettet slår fast at den årlige BNP-veksten for Fastlands-Norge har ligget på 2,5 prosent siden årtusenskiftet. Det betyr at offentlig sektor utgjør en stadig større del av økonomien. Anslaget for BNP-vekst i år er 2 prosent.

Når Finansavisen henvender seg til sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken med problemstillingen, går tankene hans umiddelbart til Hjallis? kommentar om russiske skøyteløpere, «Dæm kan itj gå i null».

- Det passer kanskje bedre å sitere president Nixons økonomiske rådgiver Herbert Stein: «If something cannot go on forever, it will stop», sier han.

Det han mener er naturligvis at offentlig sektor ikke kan utgjøre mer enn hele økonomien. Før eller siden blir politikerne nødt til å stramme inn pengebruken slik at den er bærekraftig i forhold til veksten i økonomien. Hvis ikke vil det hele stoppe opp av seg selv.
Akselererende utgifter I årets statsbudsjett skal det brukes 1.161 milliarder kroner. Politikerne som har høstet størst tillit i stortingsvalgene, har doblet offentlig pengebruk siden 2003.

Det skal brukes 225.000 kroner pr. innbygger. I år 2000 ble det brukt 104.000 kroner.

Ifølge Finansavisen må man tilbake til det mest ekspansive rødgrønne budsjettet, under finanskrisen i 2009, for å finne større nominell budsjettvekst.

15 prosent av utgiftene finansieres av overføringer fra Oljefondet på 174 milliarder kroner. Aldri tidligere er det blitt brukt så mye oljepenger, hverken absolutt eller som andel av budsjettfinansieringen.

Oljefondet er verdt oppunder 7.000 milliarder kroner. Men det kan likevel bli for lite hvis offentlig pengebruk fortsetter å vokse i samme tempo som før, og tilførslene til fondet svikter.

Med dagens oljepris vil netto tilførsler til Oljefondet gå mot null. Videre vekst i fondsverdiene vil avhenge av fondets avkastning, skriver Finansavisen.

Flere saker: Formuen har vokst med 8,7 milliarder på 90 dager
Siv Jensen advarer boligkjøpere
Kjøpte aksjen ingen ville ha: - Ikke alt er svarte natta