Hver kveld kysser treåringen bildet av mamma

Tante Nikita må fortelle at mamma er på en lang reise i Bolivia.

VENTER PÅ SØSTEREN: Mens Madeleine Rodriguez sitter fengslet i Bolivia, sitter tvillingsøsteren Nikita hjemme i Fredrikstad, delvis med ansvaret for søsterens lille datter. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VENTER PÅ SØSTEREN: Mens Madeleine Rodriguez sitter fengslet i Bolivia, sitter tvillingsøsteren Nikita hjemme i Fredrikstad, delvis med ansvaret for søsterens lille datter. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FREDRIKSTAD (Dagbladet): Nikita Rodriguez er tvillingsøster av kokaintiltalte Madeleine Rodriguez, som fremdeles sitter fengslet sammen med to andre norske kvinner i Bolivia.

I helga fikk de vite at rettssaken mot dem ikke kommer opp før i april 2010.

- Jeg forventa at det ville ta tid. Nå er vi bare glade for å ha fått en dato for rettssaken. Vi vil ha alle kort på bordet, slik at de skyldige får sin straff, sier Nikita Rodriguez til Dagbladet.

Med tante Stina
Rundt henne springer søsterens treårige datter i en rosa joggedress og blåser såpebobler. Treåringen var med mamma Madeleine da hun og de to andre kvinnene ble tatt med hele 22,5 kilo kokain i bagasjen på flyplassen i Cochabamba 19. mai i fjor.

Kort tid etter dro Nikita til Bolivia sammen med mora si og greide til slutt å få med seg treåringen hjem til Fredrikstad. Nå er det tante Nikita, mormor og jentas far som passer på at treåringen har det bra uten Madeleine. De ønsker ikke at treåringen skal fotograferes.

- Hun spør ofte: «Hvor er mammaen min?» Da sier vi: «Mamma er sammen med tante Stina.» Det er tøft, sier Nikita Rodriguez.

Jentas far er bror av Stina Brendemo Hagen (18), en av de to andre jentene som sitter i fengsel i Bolivia.

- Bra at det tar tid
Nikita har nesten daglig telefonkontakt med tvillingsøstera si i Bolivia. Under intervjuet ringer Madeleine tilfeldigvis til Nikita, og Dagbladet får snakke med 22-åringen.

Madeleine har fått beskjeden om at det ikke blir rettssak før om nesten et år.

- Men jeg syns det er bare bra at det tar tid. Da økes sjansen for aT vi løslates. Jeg er ikke så bekymret for rettssaken, jeg tror det vil gå bra, sier Madeleine Rodriguez til Dagbladet.

Hun sier livet i fengselet er greit, men ensformig. Mens Stina Brendemo Hagen og Madeleine sitter i samme fengsel, er den tredje tiltalte, en 19-åring fra Lillesand, flyttet til et annet fengsel.

- Vi har ikke kontakt med henne nå, sier Madeleine Rodriguez, og uttrykker bitterhet over at hun føler 19-åringen og hennes familie forsøker å skyve all skyld over på de to andre.

- Ødelegger familien
På spørsmål om hvordan det går å være borte fra dattera si, svarer hun:

- Det viktigste er at hun er glad, selv om jeg gjerne skulle hatt henne her.

Lillejenta får prate et par minutter med mamma på mobil, og så er dagens kontakt med Bolivia over.

- Hun savner dattera si ekstremt, og ringer med tårer i øynene, sier Nikita Rodriguez.

Familien er sterkt preget av situasjonen, men de har ikke mottatt trusler, som enkelte medier har meldt. Nikita vil ikke mene noe om beviser eller skyld i den svært alvorlige kokainsmuglingssaken.

- Det er vanskelig å ta stilling til alle bevisene som politiet presenterer. Dette ødelegger familien vår helt, for vi vet aldri hva vi har i vente, sier Nikita Rodriguez.

Skal til Bolivia
Men én ting er hun sikker på:

- Søstera mi har ikke plantet kokainen i de tre Adidas-bagene. Og hun har ikke lurt noen av de andre jentene, sier 22-åringen.

Hun planlegger en tur til Bolivia i sommer. Og under rettssaken i april skal hun være på plass.

I mellomtida må både hun og den lille jenta smøre seg med tålmodighet.

- Hun har bilde av Madeleine over senga som hun kysser god natt hver kveld. Jeg tror ikke hun skjønner mye av dette. Det er vanskelig å si hvor preget hun vil bli av å være borte fra moren så lenge, sier Nikita Rodriguez.

HENTET HJEM: Madeleines lille datter, nå tre år gammel, ble hentet ut fra fengselet i Cochabamba for et år siden, og fraktet til Norge. Her med den norske ambassadens førstesekretær Kjell Olav Haugen. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
HENTET HJEM: Madeleines lille datter, nå tre år gammel, ble hentet ut fra fengselet i Cochabamba for et år siden, og fraktet til Norge. Her med den norske ambassadens førstesekretær Kjell Olav Haugen. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG Vis mer