FORFERDELIG: - De tre første ukene etter at Faiza forsvant var en helt forferdelig tid, forklarte 26-åringens bror til Borgarting lagmannsrett i dag. Faiza Ashraf ble bortført utenfor sitt hjem i Asker 3. februar 2010. Tre uker etter bortføringen, erkjente Håvard Nyfløt å ha drept 26-åringen. Liket ble senere funnet i Vestmarka i Asker. Foto: Politiet
FORFERDELIG: - De tre første ukene etter at Faiza forsvant var en helt forferdelig tid, forklarte 26-åringens bror til Borgarting lagmannsrett i dag. Faiza Ashraf ble bortført utenfor sitt hjem i Asker 3. februar 2010. Tre uker etter bortføringen, erkjente Håvard Nyfløt å ha drept 26-åringen. Liket ble senere funnet i Vestmarka i Asker. Foto: PolitietVis mer

- Hver kveld tenner hun lys på Faizas soverom

I dag forklarte de etterlatte seg i Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29) kjent skyldige i overlagt drap på Faiza Ashraf  i Borgarting lagmannsrett.

Da fortalte familiens bistandsadvokat, Harald Stabell til Dagbladet, at Faiza Ashrafs familie var svært lettet over lagmannsrettens skjerpelse av dommene fra tingretten.

3. februar i fjor ble Faiza Ashraf tvunget inn i bagasjerommet på en bil like utenfor hjemmet i Asker. Fra bagasjerommet klarte hun å ringe politiet og oppklarte i realiteten forbrytelsen selv. Men Ashraf ble ikke funnet før tre uker senere, da Håvard Nyfløt innrømmet å ha bortført 26-åringen.

- Helt forferdelig I dag var blant annet erstatningspørsmålet til de etterlatte oppe i Borgarting lagmannsrett. Både Nyfløt og Kahn var tilstede i retten da Faizas lillebror startet sin forklaring.

- De tre første ukene etter at Faiza forsvant var en helt forferdelig tid, forklarte broren til lagmannsretten.

Han fortalte om hvordan han etter drapet på Faiza ikke lenger klarte å jobbe, og at han i lange perioder har vært sykemeldt.

- Grufullt Det var en svært preget lillebror som forklarte seg for lagmannsretten.

- Det kom tidlig frem hvor grufullt dette var. Og vi var ganske tidlig sikre på at..., jeg vil ikke si navnet hans... han som hadde plaget Faiza, hadde noe med hennes forsvinning å gjøre, fortalte den dreptes bror.

Bistandsadvokat Stabell ønsket så å vite hvordan det opplevdes å få vite at søsteren var drept, etter tre uker i uvisshet.

- Kriminalsjef Bjørlo kom på døra hjemme hos oss sent en kveld. Det var jeg som åpnet. Da fortalte hun at de hadde et åsted. Hun satt hos oss helt til Faiza ble gravd opp. Så kom bekreftelsen på hva som hadde skjedd. Først ga det oss en slags ro etter all usikkerheten vi hadde levd med i tre uker. Men så kom også alle de forferdelige detaljene. Det ga meg en voldsom skyldfølelse, fortalte lillebroren.

19 OG 20 ÅRS FENGSEL: Statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.h) la idag ned påstand om 19 års fengsel for Håvard Nyfløt (27) og 20 års fengsel for Shamrez Khan (29), etter at de i går ble funnet skyldige i overlagt drap av Borgarting Lagmannsrett. I dag forklarte de etterlatte seg for retten. Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell (t.v) forteller at familien var svært lettet over lagmannsrettens skjerpelse av dommen fra tingretten. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
19 OG 20 ÅRS FENGSEL: Statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.h) la idag ned påstand om 19 års fengsel for Håvard Nyfløt (27) og 20 års fengsel for Shamrez Khan (29), etter at de i går ble funnet skyldige i overlagt drap av Borgarting Lagmannsrett. I dag forklarte de etterlatte seg for retten. Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell (t.v) forteller at familien var svært lettet over lagmannsrettens skjerpelse av dommen fra tingretten. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg gikk rett i kjelleren, jeg taklet ikke hverdagen som kom etter at saken roet seg i media, fortalte han retten.

Han påpekte hvor vanskelig det er å tenke på den telefonsamtalen Faiza Ashraf hadde med politiet fra bagasjerommet på Håvard Nyfløts bil

- Den eneste grunnen til at vi sitter her idag er at Faiza klarte å ringe. Hadde hun ikke ringt, så hadde hun kanskje ikke vært funnet. Da hadde vi i familien kanskje blitt anklaget for forsvinningen. Det skremmer meg, sa broren i retten.

- En blomst Også Faiza Ashrafs far forklarte seg i dag. Han har vært sykemeldt fra jobben som trafikkleder på t-banen i Oslo, i ett år etter bortføringen:

- Hun var en veldig flott jente. Hun var en blomst: Snill, pliktoppfyllende og en hjelpsom datter, sa faren.

Han og kona var i likhet med broren i Pakistan da Faiza ble bortført.

- Den dagen vi hørte at hun var borte var som en bombe for oss. Vi tok første fly til Norge. Da vi kom hjem samlet vi familien. Vi var sammen døgnet rundt: Uten å spise, uten å snakke og uten å sove. Vi håpet bare at Faiza skulle komme hjem igjen. De tre ukene er helt uforklarlige for en far og en mor. Vi var en død familie, fortalte faren til lagmannsretten.

Gråtkvalt forklarte han om den enorme påkjenningen, bortføringen og drapet har vært for seg selv og kona:

- Hun har blitt ti år eldre etter at Faiza forsvant. Hver kveld tenner hun lys på Faizas soverom. Vi sover fortsatt nesten ikke, og er begge ved dårlig helse, fortalte han.

Både Håvard Nyfløt og Shamrez Kahn så stort sett ned i bordet foran seg, da de pårørende forklarte seg.

Påstand om 19 og 20 års fengsel Statsadvokat Carl Fredrik Fari la idag ned påstand om straff, etter at lagmannsretten igår kjente Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29) skyldige i overlagt drap på Faiza Ashraf.

Han argumenterte for at justisdepartementet ønsker vesentlig strengere straffer for overlagt drap i Norge. I argumentasjonen trakk han fram en rekke av de mest grusomme drapene i Norge de senere årene, og påpekte hvordan rettsystemet har behandlet disse:

- Derfor er min påstand at Nyfløt skal dømmes til fengsel i 19 år og at Kahn skal dømmes til fengsel i 20 år, sa Fari til lagmannsretten.

Det er i så fall en skjerpelse av straffene fra Asker og Bærum tingrett der Håvard Nyfløt ble dømt til 17 års fengsel, mens Shamrez Kahn ble dømt til 8 års fengsel.

Det er ventet at straffeutmålingen vil foreligge iløpet av de neste ukene.

FUNNSTEDET:  Faiza Ashraf ble først funnet tre uker etter kidnappingen. Da fortalte Håvard Nyfløt at hun lå død i et skogholt. Liket ble funnet gravd ned like ved ei skiløype ved Solli i Asker. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FUNNSTEDET: Faiza Ashraf ble først funnet tre uker etter kidnappingen. Da fortalte Håvard Nyfløt at hun lå død i et skogholt. Liket ble funnet gravd ned like ved ei skiløype ved Solli i Asker. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer