«Hver meter i Gaza er dekket med bomber»

GAZA (Dagbladet): - Israelerne vil oppleve noe de aldri har sett hvis de invaderer Gaza. Vi har laget en beskyttelseslinje rundt Gaza, og hver meter er dekket med bomber, forteller ingeniøren Abu Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I februar drepte bomba hans tre israelske soldater. Nå er han ettersøkt.

Flere ganger har israelerne forsøkt å likvidere ham.

I dag lever mannen i 30-åra i skjul for ikke å bli tatt.

Først minutter før Dagbladet møter mannen, får vi vite hvor vi skal møtes. Mannen har vært ettersøkt i halvannet år, og frykter hele tida å bli likvidert.

Han vil ikke la seg avbilde, men sier at han er kjent som Abu Beirut.

- Når jeg ikke kan leve som en fri mann, er jeg glad for å være motstandsmann. Aller helst ønsker jeg å leve et normalt liv sammen med kona og mine barn, men vi gjør som alle land i Europa da de var okkupert: Vi bedriver en legal motstandskamp, sier Beirut.

Motstandskamp

Ingeniøren er offiser i de palestinske myndighetene. Han legger vekt på at palestinerne lever under okkupasjon.

- Vi ønsker fred. Men vi gjør som alle land har gjort før oss. Okkupasjon og motstandskamp hører sammen, sier han.

I løpet av det siste året har mannen vært med og laget en rekke bomber. Ifølge offiseren lages materialet til bombene i Gaza. Med bombene har de klart å ødelegge fire israelske stridsvogner, forteller han.

Abu Beirut hadde blant annet ansvaret for aksjonen mot ei Markava-stridsvogn utenfor bosettingen Netzarim i Gaza i februar.

Tre israelske soldater mistet livet.

- Vi har kunnet lage slike bomber i seks år, men har unnlatt å gjøre det inntil nylig. Vi var inne i en fredsperiode og håpet på fred med like rettigheter og eget land. Men siden intifadaen startet, ser vi at israelerne ikke vil gi oss noe. Sharons program er krig, og vi er nødt til å forsvare oss, sier Abu Beirut.

Siste stasjon

Israel har antydet at de snart vil gå inn i Gaza. Det har palestinerne tatt konsekvensene av. Beirut ier han ikke kan si hvor bombene er lagt, annet enn at det er laget en beskyttelseslinje rundt Gaza.

- Dere har kjørt over bombene mens dere har vært her, sier han.

Strategien for Gaza er ifølge Abu Beirut annerledes enn for Vestbredden. I Gaza er alt flatt og kraftig befolket, mens Vestbredden har fjell og større spredning av mennesker.

- Vi ønsker at den israelske hæren kommer. Vi stoler på forberedelsene og er forberedt på å overraske dem. Gaza er palestinernes siste stasjon. Vår siste dør til slottet, forteller han.

Strategien er ifølge Abu Beirut å kjempe mot israelerne på eget land.

- Hvis israelerne bedriver bombetokter på vårt land, vil vi gjengjelde. Og hvis de aksjonerer mot våre sivile, vil vi gå inn i Israel. Men vi ønsker ikke å røre sivile med for eksempel selvmordsaksjoner, sier han.

Offiseren mener at det ikke er noe problem å sende hundrevis av selvmordsbombere inn i Israel.

Ikke sivile

- Men strategien vår er klar, og den er at vi ikke vil røre sivile, sier han.

To ganger i løpet av det siste året har Abu Beirut blitt forsøkt likvidert av israelerne. Den ene gangen ble bygningen han skulle inn i, bombet bare meter foran ham. Den andre gangen oppdaget de at israelerne hadde satt en brikke i bilen som Abu Beirut skulle kjøre. Brikken ga signaler til et Apache-helikopter, som kunne bombe bilen.

- Men vi klarte å ødelegge brikken, sier bombemakeren Abu Beirut.

Før han forsvinner ut av lokalet og ut i Gaza for å fortsette kampen.

MINEFELT: Hele Gaza er befestet med bomber, forteller ingeniøren Abu Beirut, som selv har stått bak flere bombeangrep. - Dere har kjørt over bombene mens dere har vært her, sa han til Dagbladets reportasjeteam i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer