Hver påske er han en nøtt

Navn: Roald Øyen Alder: 59 Yrke: TV-produsent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Påskemorgen slokker sorgen, men utpå kvelden kommer Roald Øyen. Med «Påskenøtter» for hele familien. Gudsjammerlig kjedelig for blaserte intellektuelle som vet alt, men all-right for oss som ikke fulgte med på skolen. Vi som får en ekstra sjanse til å vise våre nærmeste at læreren var helt på jordet da han fylte ut karakterboka. Så vi fyller ut rutene med seks, sju eller åtte bokstaver, men det blir liksom aldri til at vi ringer inn. Vi er jo ikke ute for å imponere, heller.
  • Men det er faktisk ganske mange tusen som er med på leken hver eneste jul og påske. For mange er det ikke riktig påske før Øyen har kommet på skjermen. Han står der og ser oss dypt inn i stua og spør: «Og hvor er nå dette, mon tro?» Det irriterte meg da han begynte å lede spørreleken fra førerkabinen på et passasjerfly, men så er han altså en av landets ivrigste flyentusiaster. Han har sertifikat for småfly og deltar som flygende brannvakt i Nordmarka hver eneste tørkesommer. Han manglet bare foreldrenes underskrift på å komme inn på Luftforsvarets flyskole i 1957. Faren advarte ham i tillegg mot å følge etter i skuespilleryrket. Det ble trygge NRK, men han rakk å bli en av fjernsynspionérene og har nesten 40 års erfaring som produsent og «nøtteknekker». I 17 år har han og ungarskfødte Nandor Hamza holdt på med nøttene, og mannen liker ikke engang nøtter. Han plukker dem ut av sjokolade og annet spiselig med nøttefyll og takker pent nei alt han vet det er nøtter i.
  • Han innrømmer at han er litt for sjenert av natur til å slippe seg løs på skjermen. Alltid pen i tøyet, alltid korrekt til fingerspissene, men det er altså mer enn høflighet. Han er helstøpt og lojal, sier kollegene. Og morsom å erte, men han tåler det. Og han kan bli sint. Han meldte seg ut av Kringkastingslaget, også kalt KL (m-l), under en streik. Han syntes det ble for galt å streike for noen kroner mens 150.000 gikk arbeidsledige. Men han kan også slå til mot urettferdighet den andre veien og mener aksjemeklere bør sendes på fiske.
  • Han har jo en annen jobb mellom høytidene som produsent for store og små fjernsynssendinger, men det er nøttene og «Bit for bit» som har gjort ham kjent. Litt mer enn han ville være da han og kona Nina Bugge Øyen skilte lag for mange år siden. Det ble førstesider i Se og Hør og en tøff periode. Men så ble de gjenforent og lever fortsatt lykkelig på Malmøya. Så lenge den kjente mateksperten ikke serverer ham torsk med nøttesmør.

Halvard C. Hanssen