URO: Tre personer er siktet etter opptøyer i forbindelse med en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp i Stockholm i helga. Minst to personer ble knivstukket. Foto: Hampus Andersson / TT / NTB scanpix
URO: Tre personer er siktet etter opptøyer i forbindelse med en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp i Stockholm i helga. Minst to personer ble knivstukket. Foto: Hampus Andersson / TT / NTB scanpixVis mer

- Hver rase har sin egenart, og vi er mot raseblanding. Det nordiske folk er utrydningstruet

Svenske nasjonalsosialister er på kraftig frammarsj, og to nordmenn skal være sentrale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opplysningene kommer fra det anerkjente antirasistiske tidsskriftet Expo.

I helga oppsto det kraftige opptøyer under en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp utenfor Stockholm. Tre personer er siktet etter at høyreekstreme skal ha angrepet demonstrasjonen med kniver, glasflasker og bengalske lys. 26 personer ble anholdt på stedet.

Dette er den siste registrerte hendelsen i et år der aktiviteten på ytre høyre fløy i Sverige har tiltatt voldsomt. Expo har regning en økning på 30 prosent i aktiviteten til organisasjonen Den svenske motstandsbevegelsen (DSM), som anses som den mest sentrale grupperingen på ytre høyre. Antall medlemmer i organisasjonen er ikke kjent, men Expo har registrert totalt 560 hendelser som knyttes til organisasjonen.

Overfor Aftonbladet framhever Expo det tette samarbeidet mellom DSM og søsterorganisasjonene i de andre skandinaviske landene. DSM har vært involvert i hendelser også i Norge.

Flyttet til Sverige Begge lederskikkelsene i Den norske motstandsbevegelsen - Haakon Eihwaz Forwald (35) fra Røyken og Ulvhild Årthun (21) fra Moss - har nylig meldt flytting til Sverige. Forwald flyttet til Sverige i juli, Årthun i slutten av oktober.

Dagbladet har søkt både Forwald og Årthun, uten hell. I et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor gjorde de to det klart at de ville avvikle demokratiet slik det er i dag.

- Hver rase og folk har sin egenart, og vi er mot raseblanding og degenerasjon. Dette handler om klare genetiske og biologiske forskjeller. Det nordiske folk er utrydningstruet, sa Årthun.

I svensk presse hevdes det at DSM oppfordrer sine medlemmer til å bære kniv. Forwald svarte slik på Magasinets spørsmål om hans syn på vold:

- Vi vil bare bruke vold hvis vi blir fysisk angrepet.

Ser opp til Hitler - Hva slags system vil Motstandsbevegelsen ha?

- Vi ønsker oss en republikk med en tydelig og sterk leder.

HAR FLYTTET: Nasjonalsosialistene Haakon Forwald og Ulvhild Årthun har begge meldt flytting til Sverige. 
Foto: Bjørn-Owe Holmberg
HAR FLYTTET: Nasjonalsosialistene Haakon Forwald og Ulvhild Årthun har begge meldt flytting til Sverige. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

- Er det noen av dagens ledere i verden som har de kvalitetene?

- Nei, den lederen finnes ikke.

- Vi må tilbake i historien?

- Ja.

- Til 40-tallet og Hitler?

- Ja. Hitler var en bra leder. Vi deler hans verdensanskuelse og har et helt annet syn på ham enn det som fremstilles i politisk godkjent historielitteratur.