Hver sjette åtteårige jente fikk bryster

En britisk undersøkelse viser at hver sjette britiske jente begynte å få bryster og kjønnshår før de fylte åtte. Forurensning og økt innvandring kan være viktige grunner til at pubertetsalderen synker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Noen folkeslag har lavere pubertetsalder, slik at økt innvandring av asiatiske og latinamerikanske folkegrupper kan være blant årsakene til denne utviklingen, sier forsker Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo.

Det var Institutt for barnehelse ved universitetet i Bristol som fant at hver sjette jente hadde begynt å få bryster og kjønnshår. Sju prosent av guttene begynte å få kjønnshår da de var åtte år gamle, sammenliknet med en av 150 en generasjon tidligere. Undersøkelsen omfattet 14.000 barn.

Høyere og tyngre

- Vi er blitt høyere og gjennomsnittvekta vår øker. Mye tyder på at bedre ernæring har ført til en viss nedgang i pubertetsalderen, sier Sundby, som minner om det kan gå flere år fra de første tegnene på pubertet melder seg til barnet når kjønnsmoden alder.

I Storbritannia har undersøkelsen ført til bekymring om barn i barneskolealderen nå kan bli gravide. Storbritannia har Europas høyeste antall tenåringsmødre.

En undersøkelse av 2000 svenske 17-åringer viste at dem som hadde tidligere menstruasjon også ble gravide tidligere.

- Jenter som får sin første menstruasjon når de er 11 år eller før, har sitt første samleie tidligere enn jenter som kommer seinere i puberteten. Disse jentene får også oftere kjønnssykdommer, uønskede graviditeter, og har større rusproblemer enn jenter som får sin første «mens» etter at de har fylt 12 år, sier dr. Karin Edgardh, overlege ved Olafiaklinikken i Oslo til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer