Hver tiende belgier får aktiv dødshjelp

Hvert tiende dødsfall i Belgia skyldes aktiv dødshjelp, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen ble utført over fire måneder i begynnelsen av 1998, skriver BBC Online i dag. Nærmere 2000 dødsfall ble nøye undersøkt.

Det ble avslørt av hvert tiende dødsfall skyldes at leger har gitt dødelige doser medisin. Ut fra dette laget forskerne tabeller for hvor mange dødsfall som skyldtes aktiv dødshjelp per år, eller at det ble gitt dødelige doser medisin, uten at pasienten hadde bedt om det.

Undersøkelsen som er gjort av forskere fra universitetene i Brüssel og Gent, viser at så mange som 705 dødsfall per år skyldes aktiv dødshjelp eller medvirkning til selvmord. 2,3 prosent, eller 1796 av alle dødsfall skyldes at det gis dødelige doser uten av pasienten hadde bedt om det.

Belgia har ikke legalisert aktiv dødshjelp, men debatten har vært et hett tema i mange år. Nabolandet Nederland legaliserte aktiv dødshjelp i 1994, og undersøkelser der viser at aktiv dødshjelp skjer like hyppig der.

I tillegg til at aktiv dødshjelp brukes i utstrakt grad viser undersøkelsen at over 3000 dødsfall per år skjer ved at medisinsk hjelp avsluttes med tanke på at pasienten skal dø.