Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver tiende nordmann lekker urin

Her er en god nyhet til deg som lekker: En WHO-konferanse vil gi urininkontinens status som sykdom. Fra før har lidelsen, som rammer millioner av mennesker, bare blitt sett på som en tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele verden har 200 millioner mennesker problemer med å kontrollere blæra. I Norge lider anslagsvis ti prosent av befolkningen - 450000 mennesker.

- Vi håper tabuene blir borte og at myndighetene vil gi mer til forskning på inkontinens dersom lidelsen får opphøyet status, sier seksjonsoverlege Ove Mjølnerød ved Regionsykehuset i Trondheim til Dagbladet.

- Det kan være en sosial katastrofe å tisse på seg ufrivillig. Mange tør ikke sitte i andres sofa, andre kan ikke gå på kino. Noen har vanskelig for å ha kjæreste. Det er dyrt å lide av inkontinens, det blir mye klesvask og bleier, sier Mjølnerød.

Blæra glipper

En konsensuskonferanse som samlet ekspertise fra ulike land og er støttet av Verdens helsekontroll (WHO), anbefaler nå at inkontinens ikke lenger bare skal betegnes som en tilstand. Nå er det opp til WHO sentralt å ta den endelige avgjørelsen om lidelsen skal kategoriseres som en sykdom.

Overaktiv blære er en av de mest vanlige årsakene. Symptomene er å måtte tisse svært hyppig, uimotståelig vannlatingstrang og ufrivillige lekkasjer.
Stressinkontinens, som skyldes svekket urinrørsfunksjon, er den andre hovedårsaken. Konsekvensen er at urin lekker ut ved hosting, nysing, brå bevegelser, latter eller jogging.

Etter fødsel

Hos menn er prostatasykdommer ofte utløsende. Hos kvinner kan en fødsel disponere for lidelsen.

- Plagene øker med alderen. Noen har så stor ufrivillig lekkasje at de blir isolert i hjemmet. Det gir plager hver eneste dag, sier professor Jan Maltau ved kvinneklinikken ved Regionsykehuset i Tromsø.

Også Alf Salvesen, leder i Norsk forening for pasienter med urologiske sykdommer, er glad hvis statusen høynes.

- Leger flest vet ikke nok om inkontinens. Dessuten unnlater ofte pasientene å ta opp problemene sine på legekontoret. Om lidelsen blir sett på som en sykdom vil nok interessen blant fagfolk bli større, sier Salvesen til Dagbladet.

Fagfolk håper også at en ny status vil gi bedre undervisning i inkontinens til medisinerstudentene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!