Angrepet på Kongressen

- Hver time med Trump setter USA i fare

Hilde Restad stempler opptøyene i Kongressen som forsøk på statskupp. - Man kan ikke koseprate med fascister, slår USA-eksperten fast.

RYSTET: Flere av Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter angrepet på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer
Publisert

Bildene var som tatt ut av en film. Selv måtte hun tørke tårene etter å ha sett direkteklippene av mobben som tok seg inn i Kongressen. Stormingen i Washington D.C. onsdag kveld norsk tid, gjorde sterkt inntrykk på førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

Fire personer er så langt bekreftet døde og mer enn 50 er pågrepet etter opptøyene. Noen timer seinere er USA-eksperten ikke lenger i tvil. Hendelsen som utspilte seg var et forsøk på et statskupp.

- Ja, det var det. Definisjonen involverer egentlig bruk av militærmakt, og siden militærmakta ikke tok Trumps side, fungerte ikke forsøket. Vi vet at Trump har oppfordret støttespillerne om å marsjere mot Kongressen, mens hans egen visepresident sitter der og teller opp stemmene. Det er så vilt at man nesten ikke tror det. Det kommer ikke til å fungere, men det er åpenbart at han har forsøkt seg på et statskupp, sier Restad i Dagbladets podkast «Rett På»

- Sjokkerende

Selv om hun beskriver bildene av mobben som tok seg inn i Kongressen som veldig sterke, er hun ikke overrasket over det som nå har skjedd. Ett inntrykk sitter hun imidlertid målløs igjen etter å ha sett.

- Det var sjokkerende å se at politiet ikke klarte å forsvare folkeforsamlinga. Det føltes veldig dramatisk, sier USA-eksperten.

Hun påpeker at Kongressen skal være et trygt sted, men samtidig en bygning folk kan besøke. Scenene som utspilte seg i Washington D.C. onsdag, får også Restad til å stille seg spørsmålet om hvordan det i det hele tatt var mulig å komme seg så lett inn i en av USAs sikreste bygninger.

- Mange spør hvorfor det var så lett å bryte seg inn. Hvorfor var det ikke bedre sikkerhetsoppbud når man visste om dette. Hvorfor var ikke Nasjonalgarden til stede, sier førsteamanuensen.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter: Vis mer

To ukers kaos

Torsdag kunne Joe Biden strekke armene i været nok en gang. Etter gårsdagens angrep, og mange timer på overtid, har Kongressen formelt godkjent hans valgseier.

Bare to uker gjenstår til innsettelsen. Mer enn nok til å skape ytterligere problemer og opptøyer i landet Biden snart skal styre, ifølge Restad.

- Det er åpenbart at Trump kan lage veldig mye kaos på de ukene. Det er helt ufattelig at vi sitter her med en amerikansk president som utestenges av sosiale medier fordi han oppfordrer til politisk vold. Det går ikke an. Hver time Trump sitter som president setter USA i fare, slår eksperten fast, før hun fortsetter:

- Han forsterker det som har vært USA sin kryptonitt - den høyreekstreme, etnonasjonalistiske strømningen som har vært der siden USA ble grunnlagt på hvit makt. Dette har Trump spilt på med vilje og har med det svekket USA enormt på fire år. Hver time og hver dag med Trump som president, er et problem for USA.

Når Biden den 20. januar innsettes som president, vil det å igjen forsøke å forene det amerikanske folket, være en av hans store utfordringer. Splittelse, høy temperatur og stadig steilere fronter har preget de siste fire åra med Trump ved roret. En situasjon som også eskalerte under valget.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Det avgjørende spørsmålet

Restad er ikke i tvil om at det neste halvåret blir utfordrende for USAs 46. president, men berømmer Biden for hans bakgrunn, som hun mener kan være en utløsende faktor for å få landet på rett kjøl igjen.

Ett spørsmål blir likevel særlig avgjørende og kan definere Bidens suksess eller mangel på sådan, ifølge USA-eksperten.

- Er det en som skal klare å få kongressen til å fungere og få til samarbeid, så er det Joe Biden som har tilbrakt et helt liv i Kongressen og samarbeidet med hvem som helst, sier Restad, før hun heller kaldt vann i blodet på dem som tror det blir en lett oppgave å skape harmoni og politisk samarbeid.

- Det er ikke opp til Biden, det er opp til republikanerne. Det er dem det står på. Det mange frykter, er at Biden ikke kommer til å være hard nok. Man kan ikke koseprate med fascister. Spørsmålet er om han klarer å være tøff nok.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer