Breiviks besøksvenn forklarer seg

- Hver tirsdag vil jeg gjøre hverdagen litt bedre for kongerikets kanskje mest foraktede person

Breiviks besøksvenn i fengselet prioriterer å treffe terroristen - også i ferier og på høytidsdager.

I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for brudd på menneskerettene under soningen hans.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for brudd på menneskerettene under soningen hans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SKIEN (Dagbladet): Terrorist og forvaringsfange Anders Behring Breiviks såkalte besøksvenn (48) vitner i dag i retten. Han har hatt 90 samtaler med terroristen i Skien fengsel siden 2013 - alle møtene, som nå er ukentlige, har foregått med en pleksiglassvegg mellom dem.

- Hver tirsdag vil jeg bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for kongerikets kanskje mest foraktede person, sier han i Borgarting lagmannsrett - for anledningen flyttet til Breiviks soningssted.

Han framholder at alle har menneskeverd og trenger noen å snakke med.

Lastet ned manifestet

- Hvorfor ønsker du å gjøre dette? spør advokat Hilde Ruus hos Regjeringsadvokaten - som representerer Breiviks motpart staten i søksmålet terroristen har anlagt fordi han mener soningen strider mot Den europeiske menneskerettskonvensjon.

- 23. juli 2011 lastet jeg ned manifestet (Breiviks ideologiske skriv, red.anm.). Jeg hadde et sterkt ønske om å forstå hvem, hva, hvorfor, sier 48-åringen.

Besøksvennen er en tidligere offiser i Forsvaret som jobber som prest og kulturarbeider i Skien. Breivik har sagt at han setter pris på samværet med ham, men også at han vet innholdet i de halvannen time lange samtalene blir vidererapportert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer