Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breiviks besøksvenn forklarer seg

- Hver tirsdag vil jeg gjøre hverdagen litt bedre for kongerikets kanskje mest foraktede person

Breiviks besøksvenn i fengselet prioriterer å treffe terroristen - også i ferier og på høytidsdager.

I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for brudd på menneskerettene under soningen hans.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for brudd på menneskerettene under soningen hans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Terrorist og forvaringsfange Anders Behring Breiviks såkalte besøksvenn (48) vitner i dag i retten. Han har hatt 90 samtaler med terroristen i Skien fengsel siden 2013 - alle møtene, som nå er ukentlige, har foregått med en pleksiglassvegg mellom dem.

- Hver tirsdag vil jeg bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for kongerikets kanskje mest foraktede person, sier han i Borgarting lagmannsrett - for anledningen flyttet til Breiviks soningssted.

Han framholder at alle har menneskeverd og trenger noen å snakke med.

Lastet ned manifestet

- Hvorfor ønsker du å gjøre dette? spør advokat Hilde Ruus hos Regjeringsadvokaten - som representerer Breiviks motpart staten i søksmålet terroristen har anlagt fordi han mener soningen strider mot Den europeiske menneskerettskonvensjon.

- 23. juli 2011 lastet jeg ned manifestet (Breiviks ideologiske skriv, red.anm.). Jeg hadde et sterkt ønske om å forstå hvem, hva, hvorfor, sier 48-åringen.

Besøksvennen er en tidligere offiser i Forsvaret som jobber som prest og kulturarbeider i Skien. Breivik har sagt at han setter pris på samværet med ham, men også at han vet innholdet i de halvannen time lange samtalene blir vidererapportert.

- Det er litt spesielt å møtes 90 ganger uten å ta hverandre i hånda. Men vi har en meningsfull og god kommunikasjon, sier besøksvennen, som sier han prioriterer å gjennomføre de ukentlige møtene, også i ferier og på høytidsdager.

- Lite small talk

Mannen framstår som svært entusiastisk og positiv i retten. Han sier det første møtet kom veldig fort og greit i gang.

- Breivik framsto som korrekt og høflig, tida gikk fort, sier han.

- Hva snakker dere om? spør Ruus.

- Det er lite small talk, det dreier seg veldig raskt om store temaer. Jeg vet at Breivik får Aftenposten om morgenen, så vi har en jevn strøm av ting å snakke om slik Europa og verden utvikler seg. Det går i valg, den arabiske våren - som når er blitt vinter - ideologi, narsissisme, Utøya. Jeg har alltid med kulepenn og rød notisbok, for å sjekke opp ting til nye samtaler, sier besøksvennen.

Han bemerker at i motsetning til Breivik, som ikke har nettilkobling, kan han google emnene han ønsker å researche til neste samtale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling