Hver tredje dag dør en person av fugleviruset i Indonesia

Smittes av slektinger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stadig flere mennesker dør av fugleinfluensa i Indonesia. Nå tar viruset menneskeliv oftere enn hver tredje dag, melder nyhetsbyrået AP.

Hittil har minst 36 indonesiere mistet livet. Det gjør Indonesia til det landet i verden hvor nest flest mennesker er rammet av viruset. Bare Vietnam er hardere rammet med 42 dødsfall, men Indonesia kan komme til å forbigå landet i løpet av juni.

Flere døde i samme landsby

En 15 år gammel gutt i en landsby på Java er den siste som døde av viruset. Indonesiske myndigheter har begynt å slakte alt fjærkre i landsbyen.

- Alle kyllinger som befinner seg i en radius av en kilometer fra guttens hjem i Tasikmalaya i provinsen Vest-Jawa, vil bli drept, sier lederen for det lokale dyre- og fiskebyrået, Budi Utama, til AP.

15-åringen er den tredje døde i provinsen denne uken. En ti år gammel jente og hennes 18-årige bror døde med få timers mellomrom i en annen landsby.

Smittet av slektninger?

I en annen provins nord på Sumatra ble åtte slektninger smittet med viruset. Verdens helseorganisasjon betegner det som det største tilfellet av antall smittede i én familie. Sju av de åtte døde. En av de døde ble begravet før helsemyndighetene fikk tatt en prøve av henne, men Verdens Helseorganisasjon antar at hun døde av det samme som de andre i familien.

STADIG FLERE INDONESERE DØR AV FUGLEINFLUENSA : De fleste har blitt smittet av fjærkre. Foto: Scanpix
STADIG FLERE INDONESERE DØR AV FUGLEINFLUENSA : De fleste har blitt smittet av fjærkre. Foto: Scanpix Vis mer

Ekspertene frykter at slektningene har smittet hverandre. De har ikke funnet noe forbindelse mellom familien og syke fugler. Ingen av de inngiftede i familien eller andre i landsbyen ble syke.

Antakeligvis har det forekommet smitte fra menneske til menneske også blant andre og mindre familier, hvor alle de syke har vært i slekt med hverandre. Det er mulig at enkelte er genetisk disponert for sykdommen.

De fleste mennesker som har blitt syke, har blitt smittet av syke fugler. Eksperter frykter at viruset muterer og forårsaker en pandemi. Det finnes likevel ingen bevis på smitte mellom mennesker, eller at viruset har mutert til en form som smitter lett mellom mennesker, understreker WHO.