Hver tredje drept med kniv

Antall knivdrap er mer enn fordoblet de siste tre årene. I dag blir mer enn hvert tredje drap utført med kniv som våpen, viser ferske tall fra Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kniv er det mest brukte drapsvåpenet, men skytevåpen begynner å ta kraftig innpå, bekrefter politiinspektør Tom Brunsell i Kriminalpolitisentralen (Kripos). Han mener utviklingen skyldes en holdningsendring i nordmenns toleranse når det gjelder kniv- og våpenbruk.

Strengere straff

I fjor fikk Kripos melding om 39 drap i Norge. Flertallet av drapene skjedde i rus, med kniv som det mest brukte drapsvåpenet. Drapsstatistikken fra Kripos de siste fire årene viser en alarmerende utvikling: Knivbruken er mer enn fordoblet i perioden 1993 til 1997. Mens det i 6 av totalt 27 drap i 1994 ble brukt kniv som drapsvåpen, ble til sammenlikning 14 av de 39 drapsofrene i 1997 stukket i hjel med kniv.
- Vi ser en skremmende utvikling med stadig mer og farligere våpen i omløp, sier Brunsell til Dagbladet. Han har sittet som formann i våpenlovutvalget, som på bakgrunn av utviklingen de siste årene har fremmet forslag om kraftig straffeskjerpelse i våpensaker. Forslaget vil trolig bli behandlet av Stortinget i vår.

Økt knivbruk

Også politiet i Oslo har merket en endring i knivbruken blant nordmenn.

- Det har skjedd en kraftig økning i knivbruken, særlig blant barn og ungdom, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politikammer.
Politiet har de siste årene skjerpet kampen mot ulovlig besittelse av kniv.

I 1993 vedtok Stortinget nytt lovforbud mot å bære kniv på offentlig plass.

Politiinspektør Larsen er fornøyd med loven og mener den er til god hjelp for politiet i kampen mot voldsøkningen.

- Jeg kan ikke si hvor aktiv loven er i bruk, men i praksis gir den oss store muligheter til å gjennomføre ransakelser og kroppsvisitering, sier Larsen.

Ifølge tall fra Justisdepartementet ble 1002 personer anmeldt for brudd på kniv-paragrafen i fjor. Tilsvarende tall i 1994 var 501..

STRYKENDE SALG: Samtidig som politiet beslaglegger mer og mer kniver, så selges det også mer.