- Hver tredje fange er hyperaktiv

Minst en tredjedel av norske fanger er hyperaktive, viser en fersk rapport fra Trondheim kretsfengsel. Utenfor murene er cirka to prosent av den voksne befolkningen hyperaktive. De færreste av de innsatte får behandling. - Strutsepolitikk, sier forsker bak undersøkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hyperaktivitet blant barn har lenge vært kjent og blir behandlet med sentralstimulerende midler som Ritalin og Dexamin. Begge inneholder amfetamin. Først i den seinere tida er vi blitt klar over at hyperaktivitet ikke er noe man automatisk vokser av seg, sier sjefpsykolog Kirsten Rasmussen.

Amfetamin-bruk

Sammen med kolleger står hun bak undersøkelsen ved Trondheim kretsfengsel.Tallene er trolig de samme i fengsler andre steder i Norge.

- Vi fant at mer enn halvparten av de innsatte hadde ADHD som barn og at mer enn en tredjedel hadde med seg symptomene inn i voksen alder. Flertallet bekreftet at de hadde et problem med stoff- eller alkoholmisbruk, og noen av dem kunne fortelle at de bruker amfetamin som selvbehandling, sier Rasmussen.

- Strutsepolitikk

Reglene for hvem som skal få medisiner som inneholder amfetamin, er strenge. Selv om Statens helsetilsyn har åpnet for medisinering av voksne, stilles bestemte krav.

- Det er klart at lista for behandling skal ligge høyt, men kanskje ikke så høyt at det blir umulig å nå fram i systemet? spør Rasmussen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer