INNSATTE: Lange straffer og brudd på utlendingsloven bidrar til at det er mange utlendinger blant de innsatte i norske fengsler. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INNSATTE: Lange straffer og brudd på utlendingsloven bidrar til at det er mange utlendinger blant de innsatte i norske fengsler. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Hver tredje innsatt er utlending

Det er blant annet lengdene på dommene som gjør at det sitter mange utlendinger i norske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

34 prosent av de innsatte i norske fengsler er utlendinger. Polakker, litauere og rumenere er de største nasjonalitetene etter nordmenn.

Per 1. juni satt 1.260 utlendinger og 2.431 nordmenn i norske fengsler, viser tall VG har fått fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Tallene inkluderer dem som soner i Norgerhaven i Nederland.

Inndelingen i statistikken er gjort etter statsborgerskap, slik at norske statsborgere med utenlandsk bakgrunn teller som nordmenn.

Blant de norske innsatte, er de vanligste lovbruddene narkotika, sedelighet, legemsbeskadigelse, voldtekt og drap.

Blant utlendingene er narkotikaomsetning, narkotika, tyverier, utlendingsloven og voldtekt de vanligste forbrytelsene.

- Noen typer kriminalitet, som narkotikasmugling og fremstilling av narkotika, gir lange dommer. Det er ikke bare antall dømte, men også lengden på dommen som gjør at det sitter mange utlendinger i fengsel, sier forsker Tore Rokkan ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter og trekker fram smugling og fremstilling av narkotika.

(NTB)