Hver tredje nordmann har fått sjokkregning etter utenlandsferie

Nå regulerer EU mobilprisene.

INNFØRER PRISTAK PÅ MOBILBRUK: EU med kommisær Viviane Reding i spissen har de siste to årene jobbet med et telekomdirektiv som regulerer prisene på mobilbruk innenfor EU.  Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
INNFØRER PRISTAK PÅ MOBILBRUK: EU med kommisær Viviane Reding i spissen har de siste to årene jobbet med et telekomdirektiv som regulerer prisene på mobilbruk innenfor EU. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Et nytt EU-direktiv trer i kraft i dag. Dette regelverket skal regulere prisene på mobilbruk i de europeiske landene.

Hver tredje nordmann oppgir at de har fått en overraskende høy faktura etter bruk av mobilen i utlandet, såkalt dataroaming eller internasjonal gjesting, ifølge en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag for Telenor.

Dette ønsker EU å gjøre noe med ved å innføre makspriser på samtaler, SMS og databruk i medlemslandene.

Det vil gi opptil 60 prosent rimeligere mobilbruk for europeiske brukere allerede fra i dag.

Norge må derimot vente til sensommeren eller utpå høsten før denne ordningen blir gjeldende også for norske mobilbrukere i utlandet.

Operatørpriser
Det nye EU-direktivet har vært på trappene siden 2007.

Det regulerer først og fremst prisene operatørene kan kreve av hverandre når deres brukere benytter seg av mobilnett i andre land.

- Nå er det slutt på overprising av roamingtrafikken. De nye reglene skal gjøre det mye billigere å surfe på nettet på mobilen når man befinner seg innenfor EU, sier Viviane Reding, kommissær for informasjonssamfunn og media, i en pressemelding.

Reding håper at konkurransen teleoperatørene imellom vil føre til at den pålagte prisreduksjonen raskt vil komme forbrukerne til gode.

De nye prisene innebærer at det vil koste maksimalt 3,88 kroner per minutt å ringe, 1,78 kroner å ta imot telefonsamtaler og 1 krone for å sende SMS i utlandet.

Datatrafikkprisen faller også drastisk til 8,9 kroner per nedlastede megabyte. 

Må vente på endringer
Norge innførte allerede i fjor et tak på mobilsamtaler i EU/EØS-landene. 

Det skal ikke koste mer enn 4,88 kroner per minutt å ringe hjem eller til andre EU- eller EØS-land.

Å motta en samtale skal ikke koste mer enn 2,39 kroner per minutt.

Norske forbrukere må derimot vente i noen måneder til reguleringen implementeres i EØS-avtalen, ifølge informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet (PT) Elisabeth Sørbøe.

- Det er ingenting som hindrer de norske teleoperatørene allerede nå å sette ned prisene på mobilbruk i utlandet. Det forutsetter gjerne at de har reforhandlet sine avtaler med de utenlandske operatørene, sier Sørbøe til Dagbladet.no.

Gigantregninger
Hun oppfordrer alle som skal på utenlandsferie i år til å tenke seg nøye om før de bruker mobilen, spesielt til å surfe på nettet og sjekke e-post.

- Det går ikke en sommer uten at vi har triste historier til folk som har kommet hjem til gigantregninger, sier hun og utdyper:

- De nye reglene vil gjøre mobilbruken forutsigbar, slik det har blitt med samtaler i dag. Før kom folk hjem fra ferie uten å ha noe anelse om hvor mye samtalene hadde kostet.

Komplisert utregning
Mobiloperatørene oppgir på sine sider priser for de ulike tjenestene i utlandet.

Det problematiske med datatrafikk, er på forhånd å anslå hvor stor nettsiden man besøker er, slik at man kan ha kontroll på kostnadene. 

- Det er komplisert å regne ut, slik at jeg vil råde forbrukerne å være veldig forsiktige med datatrafikken.

Ettersom stadig flere får iPhone og andre mobilmodeller som er spesielt beregnet på nettsurfing, går også mobilutgiftene i taket ved bruk i utlandet.

- Tidligere når man surfet på mobilen, hadde man en viss følelse av hvor store sidene man så på var, ut i fra hvor lang tid det tok å laste dem ned. Nå går det kjempefort og kan bli veldig dyrt. Tenk om det er nødvendig å sjekke nettet eller e-post på mobilen.

Alternativet er å benytte seg av trådløse soner hvis mobilen støtter det eller internettkafe.

Avventer
Norges to største mobiloperatør, Telenor og Netcom, foretar seg på nåværende tidspunkt ingenting i forhold til prisingen av mobiltjenester i utlandet.

- Vi avventer implementering i Norge. Det er viktig for oss  å få ned varekostnaden mot europeiske operatører. Dette skjer først når reguleringen også for EØS-medlemmer trer i kraft, kommenterer informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan til Dagbladet.no.

- Når reguleringen blir gjeldende for Norge som EØS-land, får norske kunder lavere SMS-priser når de roamer. De kan også etter hvert forvente lavere datapriser, som følge av lavere priser operatørene i mellom, fortsetter han.

Øyvind Vederhus, kommunikasjef i Netcom, forteller at selskapet er opptatt av å være en pådriver for å få ned prisene, også på trafikken i utlandet.

- Det koster fortsatt en hel del mer å bruke mobilen i utlandet. Vi som operatør har en jobb å gjøre her, men jeg vil også formanne forbrukerne å tenke gjennom forbruket sitt. Det vil bety færre sjokkregninger når folk kommer hjem, sier Vederhus til Dagbladet.no.

Bilder avgjør
Netcom har et kontrollsystem som gjør at de kontakter brukerne ved plutselige og kostbare hopp i mobilbruken.

- Vi får informasjon om forbruket fra de utenlandske operatørene. Problemet her er hvis brukeren befinner seg et stykke unna, gjerne utenfor Europa, og det oppstår forsinkelser i denne rapporteringen. Man bør helt klart passe på selv og ikke vente til vi ringer og sier ifra.

Som en tommelfingerregel anslår Vederhus at nettsider med bilder og mye innhold slik som Dagbladets mobilutgave m.db.no, vil utgjøre omkring 1,5 MB.

- Da har man noe å sikte på. Det er derimot helt umulig å anslå hvor stor en e-post er, det avhenger helt av innholdet. Det er viktig for oss å gi god informasjon om prisnivået. Samtidig har dette med datatrafikk og kostnader vært kjent en god stund, slik at folk vet hvordan de forholde seg til det.

Unngå overraskelser
Telenors Norstat-undersøkelsen bekrefter Vederhus' antakelser.

Tre av fire nordmenn er forsiktige med å bruke mobilen i utlandet. 

- Dette viser at nordmenn flest har utviklet et sunt mobilvett. Man skal være ekstra påpasselig når man tar med seg mobilen til utlandet, men ved å følge noen enkle retningslinjer kan man sikre at man har kontroll på mobilfakturaen, sier Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarkedet i Telenor og utdyper:

- Gode tips er å ha e-post-synkroniseringen på manuell og lese enkle nettsider ved hjelp av wap. Holder man seg i tillegg til korte samtaler og et begrenset antall tekstmeldinger, har man god kontroll på mobilregningen. På denne måten kan man være tilgjengelig og holde seg oppdatert på ferie i utlandet uten å få en overraskende høy faktura når du kommer hjem.

Se flere tips i faktaboksen til høyre.