Hver tredje nordmann på ferie blir syk, skadd eller ranet

Aldri før er så mange nordmenn på ferie blitt utsatt for tyveri, sykdom, ran eller overfall. For første gang i historien har antallet skader passert 100000. Nå vurderer selskapene å heve premiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapene har fulgt nordmenns økende oppdagelsestrang med uro. For i takt med vår jakt på eksotiske reisemål, har stadig flere blitt syke, robbet eller skadd. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 577 millioner kroner i erstatning.

- Regelen ser ut til å være at jo fjernere reisemål, desto verre er sykdoms- og ulykkestilfellene, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Bekymrer

I 1997 ble det utbetalt 55 millioner kroner i erstatning for ulykker under reise. Året etter var beløpet steget til 61 millioner kroner, før det tok helt av i fjor med 126 millioner kroner. Det er en økning på 107 prosent på ett år. Tallene er basert på beregninger Europeiske Reiseforsikring har gjort.

- Det er klart tallene bekymrer forsikringsbransjen. Når et forretningsområde har passert smertegrensen for lønnsomhet, har selskapene to valg: Å godta tapene eller å øke premiene. En premieøkning er realistisk, sier Haakonsen.

Lette ofre

I fjor ble det rapportert inn 52690 saker og utbetalt erstatninger for hele 155 millioner kroner. Dette gjaldt tyveri, ran og tapt reisebagasje.

- Flere tyverier har uten tvil sammenheng med at tyvene i utlandet er kjent med nordmenns gode økonomi. Derfor er nordmenn ekstra attraktive tyveriobjekt. Vår erfaring er at hadde folk vist litt mer aktsomhet, kunne mange negative ferieminner vært unngått, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Hun legger til at Europeiske ikke har noen umiddelbare planer om å heve premiene. Selskapet foretok nemlig i 1999 en premieøkning i to omganger, som for en familieforsikring innebar et prishopp på 150 kroner.

Mange syke

Seks av ti nordmenn tegner forsikring hos Europeiske Reiseforsikring før de legger ut på reise. Mange av disse blir syke.

- Erfaringsmessig blir en av tre nordmenn syke under reisen. Vel 2000 av sykdomstilfeller og skader er så alvorlige at de blir behandlet av vår alarmsentral - Euro-Alarm - i København. Det kan gjelde dødsfall, hjerteinfarkt, hjerneslag, trafikkulykker, sier Vennesland.

I 1999 kostet sykdom, ulykker og hjemtransporter som kan opptre i den forbindelse 190 millioner kroner.

1130 personer ble hjemtransportert på grunn av egen sykdom i 1999. Av dem ble 239 ledsaget av lege eller sykepleier. I 1998 ble det utført 21 syketransporter med ambulansefly, i fjor steg det til 48.

Men de aller fleste sykeskadene er mindre dramatiske, selv om de kan oppleves som ille. Mage- og tarminfeksjoner, insektsbitt, solforbrenning og bruddskader topper listen når det gjelder lettere typer sykdommer.

Thailand

Thailand er et av de mest populære reisemålene for tida. I 1998 reiste 46000 nordmenn dit - en økning på 44 prosent i forhold til året før.

- Motorsykkelulykker, ran av ryggsekkreisende, mageinfeksjoner, forkjølelse forårsaket av aircondition og solstikk er de mest vanlige skadene. Enkelte kollapser også på grunn av overanstrengelse. Det er lett å glemme at man må ta det litt med ro i varmen, sier Vennesland

I løpet av 1999 har skadesenteret i Bangkok behandlet 892 norske skadesaker, mot 522 i fjor. Det er en økning på 71 prosent. I løpet av perioden 1996- 1999 har antallet skader inntruffet i Thailand økt med 280 prosent.