STORT OPPDRAG: 8363 nordmenn har tjenestegjort i Afghanistan siden Norge startet deltagelsen i 2001. Svært mange av dem har vært i landet i flere omganger.
Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
STORT OPPDRAG: 8363 nordmenn har tjenestegjort i Afghanistan siden Norge startet deltagelsen i 2001. Svært mange av dem har vært i landet i flere omganger. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Hver tredje norske Afghanistan-soldat dro tilbake

- Nødvendig at noen har flere runder, sier Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre norske soldater som har tjenestegjort i Afghanistan, har valgt å dra dit to eller flere ganger. Det viser tall fra Vernepliktsverket.

Fra 2001 til og med 2012 har 8 363 nordmenn tjenestegjort i Afghanistan. 2 770 av dem har vært der to eller flere ganger. I gjennomsnitt varte hvert opphold i landet i 172 dager, ifølge Vernepliktsverkets tall, som er gjengitt i Adresseavisen.

- På den ene siden viser det at folk finner tjenesten meningsfylt. Samtidig sier det noe om det store omfanget av oppdraget vårt i Afghanistan. Vi har vært der i over elleve år og skal fortsette i alle fall ut 2013. Derfor har det vært helt nødvendig for oss at noen har hatt flere runder i landet, sier Forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving til avisen.

Vernepliktsverkets tall viser at 7 prosent av alle som har tjenestegjort i Afghanistan, har vært kvinner. I desember i fjor var kvinneandelen på 8,1 prosent.

Det er første gang at Vernepliktsverket har offentliggjort detaljert personelldata på norske soldater i Afghanistan.

Norges Veteranforbund for Internasjonale Organisasjoner (NVIO) har lenge ventet på å få statistikk av denne typen på bordet.

- Det er svært viktig for å ha kontroll på alle som har vært ute, blant annet hvis man skal søke noen form for erstatning. Denne oversikten kommer alle til gode, både veteraner, Forsvaret og politikere, sier NVIOs generalsekretær Thor Lysenstøen.

(NTB)