- Hver tredje russiske diplomat i Sverige er spion

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

FRYKTER SPIONER:  Den største etterretningstrusselen mot Sverige i fjor kom fra Russland, konstaterer Säpo i sin årsrapport for 2014, som ble lagt fram onsdag. Foto: Alexander Nemenov / AFP Photo / NTB Scanpix
FRYKTER SPIONER: Den største etterretningstrusselen mot Sverige i fjor kom fra Russland, konstaterer Säpo i sin årsrapport for 2014, som ble lagt fram onsdag. Foto: Alexander Nemenov / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den største etterretningstrusselen mot Sverige i fjor kom fra Russland, konstaterer Säpo i sin årsrapport for 2014, som ble lagt fram onsdag. Spionasjen beskrives som omfattende, og den har økt i forbindelse med konflikten i Ukraina.

«På ulovlig vis, og under dekke av diplomatiske skinnoperasjoner, samler russiske etterretningsoffiserer inn informasjon om det svenske forsvaret, politikk, økonomi, teknikk, vitenskap og politiske flyktninger. Ett eksempel er den militære etterretningstjenesten GRU, som er en del av den russiske krigsmakten», skriver Säpo i årsrapporten.

Vil kjøpe utstyr GRU forsøker å kjøpe utrustning som er hemmelig eller underlagt embargo for å heve det tekniske nivået i den russiske krigsmakten, ifølge Säpo, som sier de har stanset flere forsøk på russisk oppkjøp av «eksportlisensbelagte produkter».

I rapporten står det videre at GRU også forsøker å verve agenter, begår datainnbrudd og «interesserer seg for militær- og politipersonell samt personell som er stasjonert i utlandet».

Ikke lenger hatt og frakk - Om lag hver tredje russiske diplomat er en etterretningsoffiser, sier Wilhelm Unge, sjefanalytiker i Säpo. Tallet har vært ganske konstant de siste årene.

- De ser ikke ut som man tror. Det er ikke frakk, hatt og bart. De er velutdannede, yngre enn spionene var under Sovjet-tiden. De er sosialt kompetente og har et utstrakt nettverk, sier Ung. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer