Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hver tredje tenåringsjente tvinges til sex

31 prosent av norske tenåringsjenter tvinges til sex mot sin vilje, viser en fersk rapport. Nær halvparten av overgriperne er gutter på samme alder, og det er på fest jentene er mest utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Overgrepene vi snakker om kan være alt fra voldtekt til berøring av kjønnsorganer, forklarer psykolog og NOVAS-forsker Svein Mossige.

Han har på oppdrag av Barne- og familiedepartementet utarbeidet rapporten.

Ved å innhente anonyme svar fra 710 ungdommer i siste trinn på videregående skole i Oslo, har han kommet fram til det oppsiktsvekkende resultatet.

Skjer på fest

- Antallet som har blitt utsatt for en ufrivillig seksuell handling er høyt, men jeg er ikke overrasket. Undersøkelser fra USA peker i samme retning.

Rapporten viser at 13 prosent av jentene som ble tvunget til sex mot sin vilje, var under 10 år da det skjedde, 15 prosent var mellom 10 og 14 år mens den største gruppa på 71 prosent var mellom 15 og 19 år gamle da de ble utsatt for overgrep for første gang. Hele 41 prosent av overgriperne er gutter i aldersgruppa 15- 19 år.

- I denne alderen begynner ungdommene å gå på fest, og det er ofte da overgrepene skjer - med alkohol inne i bildet, opplyser Mossige.

Skylder på skolen

Han tror vidt forskjellige holdninger til sex blant jenter og gutter er hovedårsaken.

Likestillingsdirektør Ingunn Yssen er kraftig opprørt over undersøkelsen.

- Dette er på mange måter skolens feil, lærere slår sjelden ned på gutter når de grafser på jentene. Ofte blir det bare ledd bort som «guttestreker», sier Yssen.

Hun tror dette formidler holdninger som gjør det lettere for gutter å begå overgrep.

- Altfor sjelden blir det grepet inn - det er ikke greit å grafse selv om jentene går i korte skjørt og trange bluser, det bør også lærerne vite å formidle.

For tolerante

Også Barne- og familiedepartementet ved statssekretær Odd Anders With (KrF) gir skolen en stor del av skylda.

- Den er blitt for tolerant, alt er lov. I stedet bør skolen sette grenser for hva som skal tillates av vold og sex i samfunnet, særlig i form av film og videospill - her må også foreldrene trekkes inn, sier With.

- Ungdommen må lære om de etiske aspektene - dette er et spørsmål om menneskeverd, for ikke å snakke om likestilling, mener With.

Han lover at saken vil bli tatt opp i slutten av måneden innen regjeringsapparatet.

<B>IKKE OVERRASKET: Kine Blegeberg(20) og Linn ELisabeth Gjelsvik(20) har flere venninner som har blitt tvunget til å ha sex.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!