KRISEMÅLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre klarer ikke å friste velgere tross regjeringens bomkrise. Det gjør derimot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRISEMÅLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre klarer ikke å friste velgere tross regjeringens bomkrise. Det gjør derimot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Krisetall for Ap og Jonas Gahr Støre

Hver tredje velger borte

Over en kvart million velgere har vendt ryggen til Ap-leder Jonas Gahr Støres mannskap siden forrige kommunevalg. Senterpartiet utfordrer posisjonen som landets største.

Publisert

Regjeringspartiene krangler for åpen scene. Det store spørsmålet er om regjeringens bomkrise vil ende med regjeringskrise.

Likevel er det knapt endringer i oppslutningen om de borgerlige partiene på Dagbladets meningsmåling for august.

Derimot spilles det ut et stort velgerdrama på venstresiden av norsk politikk:

Ipsos' ferske kommunebarometer viser at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre kan ryke på et katastrofevalg.

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum går motsatt vei og nærmer seg posisjonen som landets største kommuneparti.

276 000 velgere

På kommunemålingen får Ap en oppslutning på 21,5 prosent. Det er et fall på hele 11,5 prosentpoeng siden kommunevalget for fire år siden.

Nesten hver tredje Ap-velger fra 2015 er borte. På fire år har Støres mannskap mistet 276 000 stemmer. Bare siden juni er tilbakegangen på 3,8 prosentpoeng for Ap.

Samtidig fosser Senterpartiet fram. Vedums mannskap får en oppslutning på 18,1 prosent i august. Det er nær 10 prosentpoeng over forrige kommunevalg, da de fikk 8,5 prosent. Veksten fra 2015-valget er 230 000 stemmer.

Framgangen bare siden forrige måling i juni er på 5,1 prosentpoeng.

Selfie-pause

Trygve Slagsvold Vedum må ta en pause da Dagbladet ringer for å få en kommentar til rekordmålingen.

Etter et par minutter med den karakteristiske Vedum-latteren i bakgrunnen, kommer Sp-lederen tilbake på tråden:

- Beklager! Vi måtte bare ta noen bilder og sånn. De som står i gata her har festet Sp-trekløveren på brystet. Det er jo veldig koselig, da, sier Vedum som er i ferd med å sjekke inn på et fly fra Bodø til Evenes og TV-sendt debatt fra Lofoten med nettopp Jonas Gahr Støre.

- Jeg har reist veldig mye de siste to åra, og jeg merker engasjementet. Bak hver eneste nye velger ligger det forventninger om saker folk brenner for. Det snakkes gjerne mye om det politiske spillet, men for oss handler det om interesser og saker, sier Vedum.

Ap: God stemning

Støre måtte forberede seg til kveldens debatt med Vedum, så det er partisekretær Kjersti Stenseng som kommenterer de triste tallene for Ap:

- Målingene spriker. Vi opplever veldig god stemning rundt i hele landet og vi har motiverte og dyktige folk som går dør til dør for å mobilisere velgere i kampen for heltid, skolemat og et løft i eldreomsorgen. Det gir resultater. Noe vi allerede ser i andre målinger som gir betydelig bedre resultat enn dette, sier hun.

- Hvordan møte utfordringen fra Sp?

- Fortsette å snakke om vår politikk.

Rekordmange lister

Dersom Sp får et kommunevalg på 18 prosent, blir det historiens sterkeste for dem.

- Hvor mange ordførere skal dere i så fall sikre dere?

- Politikken og sakene vil alltid være viktigere enn posisjoner. Men vi har aldri stilt lister i så mange kommuner som vi gjør nå. Når vi sier at vår grunnverdi er «hele landet», så må vi jo ta det på alvor og være til stede selv også, sier Vedum.

Også Miljøpartiet De Grønne ligger an til å gjøre et brakvalg.

MDG får en oppslutning på 5,9 prosent, som er en framgang på 1,9 prosentpoeng fra kommunemålingen i juni. Ved kommunevalget i 2015 fikk MDG 4,2 prosent av stemmene.

Bekrefter trenden

Tallene i Dagbladets måling bekrefter trenden på andre målinger den siste tiden, sier førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsvitenskap på universitetet i Tromsø Marcus Buck.

- Vanligvis når det er trøbbel i regjeringen og det spiller inn i kommunevalg, tjener det største opposisjonspartiet på det. Det gjør ikke Ap denne gangen. De klarer ikke å kapitalisere på regjeringspartienes problemer. Det er Senterpartiet som tjener på bråk og misnøye, sier Buck til Dagbladet.

Han understreker at dette føyer seg inn i en internasjonal trend, og bemerker at sosialdemokratiet har klart seg litt bedre her i nord enn i resten av Europa.

- Bombråket i regjeringen har dominert overskriftene i det siste, men det ser ikke ut til at velgerne bryr seg så mye om det?

- Nei, men det er ikke alltid at vi får en umiddelbar effekt. Folk må se hva som er konsekvensene av bråket. Det er også begrenset hvor mye mer ned regjeringspartiene kan gå, sier Buck.

Solberg sliter

På stortingsmålingen, som Ipsos har tatt opp samtidig med kommunemålingen, er Erna Solbergs (H) regjeringsprosjekt i seriøst trøbbel.

Regjeringspartiene får denne oppslutningen på spørsmål om stortingsvalg:

Høyre 20,9 (+0,3), Frp 11,1 (+0,4), Venstre 3,0 (+0,6), KrF 2,7 (+0,5).

Samlet ville Høyre, Frp, Venstre og KrF fått 59 representanter dersom målingen hadde vært stortingsvalg. Det er 29 færre enn de har i dag, og 26 mandater unna flertall i Stortinget.

På motsatt side gjør Miljøpartiet De Grønne et byks på 2,8 prosentpoeng fra juni til 6,7 prosent. Det er den høyeste oppslutningen Ipsos har målt. Et slikt resultat ville gitt MDGs ene stortingsrepresentant i dag, Une Bastholm, hele 11 nye kolleger.

De øvrige rødgrønne har følgende oppslutning:

Ap 23,4 (-4,4), Sp 16,1 (+1,7), SV 7,9 (+1,0), Rødt 4,4 (-0,8).

Det ville gitt 90 mandater til Ap, Sp og SV og hele 110 mandater inkludert Rødt og MDG.

Meningsmålingen er tatt opp mandag til onsdag denne uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer