Hverdag for Den utvalgte

Det ble brått politisk hverdag for president Barack Obama da fri limousin felte hans venn og læremester Tom Daschle, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet) Han kunne selv ha vært demokratenes presidentkandidat både i 2004 og i 2008. I ti år hadde han ledet dem i Senatet både i flertall og mindretall. Han hadde vært i Washington helt siden 1978. Men republikanerne pøste penger inn i valgkampen mot ham i 2004, og den ukjente John Thune lyktes med å slå ut veteranen Tom Daschle. Det var en stor, republikansk triumf.

Daschle ble værende i Washington og gjorde som svært mange har gjort før ham; han la ut sine kontakter, forbindelser og innflytelse på markedet der tilgang til makten omsettes for store summer. I hans tilfelle ble det 35 millioner norske kroner på fire år. Men han lengtet tilbake til maktens sentrum, og han så tidlig mulighetene i sensasjonen fra demokratenes landsmøte i 2004, den ferske senatoren Barack Obama som vant sin plass i Senatet fra Illinois i det samme valget som Daschle tapte sin.

Daschle ble Obamas nære, eldre venn, læremester og døråpner inn til maktens indre i den delen av Det demokratiske partiet som lette etter en mulighet til både å vinne Det hvite hus, og gjøre slutt på Clinton-klanens dominans i partiet. Resten er utrolig historie. Derfor var det stort menneskelig drama da Tom Daschle tirsdag måtte trekke sitt kandidatur til en helt sentral plass ved Obamas bord som hans helseminister med ansvar for å oppfylle presidentens fremste valgløfte til velgerne; endelig et helsetilbud til (nesten) alle amerikanere. Arroganse og en fri limousin med sjåfør som ikke ble inntektsført, felte Daschle, men tok samtidig noe av glansen fra den mannen som akkurat nå er den best kjente og mest beundrete på kloden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer