Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvert år blir New York invadert av 30 000 drita fulle julenisser

En litt annerledes juletrefest.

TØFFE TAK: Det går hardt for seg når 30 000 mennesker kler seg ut i julerelaterte kostymer, og raver rundt på Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
TØFFE TAK: Det går hardt for seg når 30 000 mennesker kler seg ut i julerelaterte kostymer, og raver rundt på Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble New York nok en gang invadert av feststemte og godt berusede mennesker i nisse-kostymer.

Den årlige «SantaCon» gikk av stabelen, og heller ikke i år gikk det ubemerket hen.

Varierte kostymer Fenomenet tar plass i en rekke byer over hele verden, men har flest deltakere i New York. Både i fjor og i år ble antallet deltakere beregnet til 30 000.

Kostymene begrenser seg heller ikke til den klassiske hvitskjeggete mannen med raust magemål. Alt fra pepperkakehus, via juletrær, til nissens små hjelpere tok over gatene på Manhattan lørdag.

Selv om flertallet av de utkledde høytidsmenneskene var opptatt med å opparbeide seg en promille på nivå med konstanen pi, var det også noen som beholdt juleånden og delte ut gaver til små barn som krysset deres vei.

For de små som fortsatt tror på Rudolfs matfar, kan den 14. desember i verdensmetropolen være en traumatisk opplevelse.

- Tolereres ikke Naturlig nok faller ikke denne tradisjonen i like god jord hos alle.

LOVENS LANGE ARM: Politiet var på plass for å passe på de feststemte nissene, og ikke få fikk æren av å tilbringe de små timer i arresten. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
LOVENS LANGE ARM: Politiet var på plass for å passe på de feststemte nissene, og ikke få fikk æren av å tilbringe de små timer i arresten. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer

New York Times beskriver begivenheten som en «bar-til-bar-runde som begynner med lystig lag, og ender i en uklar og sprit-marinert tåke».

Myndighetene, her representert ved politiløytnant John Cocchi, sendte følgende brev til bareiere i Hell's Kitchen - et distrikt hvor julestemningen ble ekstra intens året i forveien.

- Det å ha tusenvis av fulle festgjengere ranglende gatelangs mens de urinerer, forsøpler, kaster opp og vandaliserer vil ikke bli tolerert i vårt nabolag.

Støtter opp Likevel er det ikke bare negativ omtale for de beduggede nissene, og støtten kommer fra uventet hold - byens politimester Raymond W. Kelly.

- Dette er et arrangement vi støtter opp om. Det er sånne ting som gjør New York til New York, sier han.

Lederen for organiseringskomiteen, som bare vil bli omtalt som Mr. Santa, peker på at det kommer noe godt ut av sirkuset.

VERDEN RUNDT: Også i London har SantaCon fått fotfeste. Disse jentene har samlet seg uten for St. Paul's Cathedral. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
VERDEN RUNDT: Også i London har SantaCon fått fotfeste. Disse jentene har samlet seg uten for St. Paul's Cathedral. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Vis mer

- For hver bar som ikke vil ha besøk av oss, er det dusinvis med åpne dører. Alle sjenkestedene på ruta vår har lovet å donere en prosentandel av inntektene til veldedige formål. I fjor ble det samlet opp 280 000 kroner, sier han.

Han sier også at hver nisse har ansvaret for seg selv, og gjør det klart at politiets forsøk på å holde ting i kontrollerte former kan bli vanskelig.

- Ingen kontrollerer SantaCon.

NISSEHAV: De lystige deltakerne på SantaCon har samlet seg i en park på Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
NISSEHAV: De lystige deltakerne på SantaCon har samlet seg i en park på Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer