Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvert år dør én million barn den dagen de blir født

Ifølge en ny Redd Barna-rapport.

NYFØDT: Her holder Sahro Asad Hassan (19), en somalisk flyktning, sitt nyfødte barn på en klinikk i Dadaab, nordøst i Kenya. Hun flyktet fra sitt hjemland på grunn av uroen i 2009. Nå viser en ny rapport at hjemlandet hennes er det farligste landet å bli født i. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/NTBScanpix
NYFØDT: Her holder Sahro Asad Hassan (19), en somalisk flyktning, sitt nyfødte barn på en klinikk i Dadaab, nordøst i Kenya. Hun flyktet fra sitt hjemland på grunn av uroen i 2009. Nå viser en ny rapport at hjemlandet hennes er det farligste landet å bli født i. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport, «Surviving the First Day», viser organisasjonen hvor sårbare nyfødte er i de aller første timene av livet.

- Det store funnet i rapporten er at hvert år dør én million barn den dagen de blir født, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til NTB.

Ikke overraskende er det de fattigste landene som har den høyeste spedbarnsdødeligheten. Somalia er verdens farligste land å bli født i, med Kongo, Mali og Sierra Leone hakk i hæl.

Redusert Siden 1990 har verden gjort store framskritt når det gjelder å redusere dødeligheten blant barn under fem år og barselrisikoen. Tallet på barn som ikke får feire femårsdagen sin, har sunket med over 40 prosent, mens antallet mødre som dør under fødselen, er halvert.

Likevel er verden fortsatt et godt stykke fra å nå FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten i verden med to tredeler innen 2015.

- For å få tallene ned, må man sette inn støtet for de nyfødte, påpeker Wang.

For når det gjelder de nyfødte, de aller minste og mest sårbare, har utviklingen nærmest stått på stedet hvil det siste tiåret. I dag er nærmere ett av to barn som dør før fylte fem år, et spedbarn.

Trenger fødselshjelpere - En viktig grunn til dette er at vaksineprogrammene som er satt i gang, redder barn mellom ett og fem år. Men nyfødte kan ikke reddes av vaksinering. De dør av fødselskomplikasjoner som pustevansker, eller infeksjoner, framholder Tove Wang.

Den eneste måten å få tallene ned på, er å sørge for at fødende har bedre tilgang til jordmødre og helsepersonell, mener Redd Barna. De anslår at det trengs minst 350 000 nye jordmødre verden over.

- Det er ikke mulig å redde disse barna uten en helsearbeider. Hvert land må satse på ny- og videreutdanning av jordmødre og fødselshjelpere, mener Wang.

Uviss skjebne Ifølge rapporten er en viktig grunn til den høye dødeligheten blant nyfødte at over 40 millioner kvinner må føde hjemme uten kvalifisert fødselshjelp. To millioner av disse er helt alene når de føder. Hver dag dør 800 kvinner av sykdommer eller skader under graviditet eller fødsel.

- I landene sør for Sahara er kvinnene i tillegg ofte svært unge, noen ganger nede i 12-årsalderen, når de føder første gang. Det gjør selvsagt fødselen enda mer risikofylt, sier Wang.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!