Hvert år dreper bakteriene 25 000 i Europa. Nå hevder forskere å ha funnet en kur

- Kan redde mange liv.

FARLIG MOTSTANDSDYKTIG: MRSA-bakterier krever tusenvis av menneskeliv i Europa, USA og Japan hvert år. Foto: NTB Scanpix
FARLIG MOTSTANDSDYKTIG: MRSA-bakterier krever tusenvis av menneskeliv i Europa, USA og Japan hvert år. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske forskere fra Washington-universitetet hevder de har funnet en kur mot multiresistente bakterier, skriver Forskning.no.

Forskerne har klart å drepe såkalte MRSA-bakterier (methicillin resistant staphylococcus aureus eller meticillinresistente gule stafylokokker på norsk) ved å kombinere tre eldre typer antibiotika som hver for seg ikke har hatt noen virkning på MRSA på mange år.

Den ferske studien er publisert i Nature Chemical Biology.

- Kan redde mange liv - Denne kombinasjonen av tre forskjellige antibiotika tar livet av bakteriene på en effektiv måte og ser dessuten ut til å forhindre dem i å bli resistente. Vi har altså en behandling som øyeblikkelig kan gjøre noe med problemet med MRSA og redde mange liv, skriver førsteamanuensis Gautam Dantas fra Washington-universitet i en e-post til Videnskab.dk.

I Europa er det rundt 25 000 dødsfall årlig som kan knyttes til resistente bakterier, i USA rundt 11 000. I Norge har andelen resistente gule stafylokokker vært vesentlig lavere enn ellers i Europa, men problemet er stadig økende også her til lands.

De amerikanske forskerne brukte tre typer antibiotika (meropenem, piperacillin og tazobactam) og prøvde dem ut individuelt på 73 vanlige typer MRSA som de hadde infisert mus med.

Som forventet hadde ikke medisinen noen effekt. Deretter forsøkte forskerne å gi de tre medisinene i kombinasjon, med fantastisk resultat. Samtlige 73 MRSA-infeksjoner ble bekjempet.

Kombinasjonen av antibiotika synes heller ikke å ha gitt forsøksmusene noen bivirkninger.

Forsterker effekten Forskerne mener den nye behandlingen er så effektiv fordi de tre antibiotikaene forsterker effekten av hverandre og samtidig angriper bakterien på forskjellige måter.

Bakteriene klarer bare å opprettholde resistens mot ett av antibiotikaene, og vil da bli slått ned av de to andre legemidlene.

Gjennom forsøk, har ikke bakteriene vist tegn på å utvikle resistens mot kombinasjonsbehandlingen.

- Vi har her en kombinasjon av antibiotika som kan tas i bruk umiddelbart mot MRSA-infeksjoner - og redde liv. Siden bakteriene ikke ser ut til å utvikle resistens mot behandlingen, kan leger også bruke den lenger enn andre former for behandling, sier Gautam Dantas.

- Tida vil vise Leder for avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, har ikke fått lest den ferske studien ennå, men synes det han får presentert høres spennende.

- Dette er interessant, men tida vil vise om dette er en behandling som har varig effekt. Klok av skade, så er jeg skeptisk til at noe skal være en endelig kur. Bakterier pleier å finne nye løsninger når de får tid på seg, om det så tar måneder eller år, sier Lingaas til Dagbladet.

Stafylokokker er en fellesbetegnelse for en gruppe bakterier som normalt finnes på huden til mennesker. Stafylokokkus aureus (gule stafylokokker) er en av hovedgruppene av stafylokokker, skriver Norsk helseinformatikk.

Spesialmedisin Videre heter det at bakterien er harmløs og ufarlig og bidrar til å holde farligere bakterier borte.

Men dersom hudens barriere blir brutt, for eksempel ved sår, skader eller sykdom i huden, kan disse ufarlige overflatebakteriene trenge inn i kroppen og spres lokalt under huden, eller med blodet til andre deler av kroppen.

Resistensproblemet startet tidlig etter at penicillinet ble oppdaget, da noen av bakteriene greide å forandre seg slik at de ikke lot seg drepe av penicillin. Dette førte til utvikling av meticillin, som er et spesialpenicillin beregnet for motstandsdyktige stafylokokker, men det tok ikke lang tid før det utviklet seg bakteriestammer som også var motstandsdyktige mot meticillin. Det er dette som kalles MRSA.

I de fleste land i Europa og i USA og Japan utgjør infeksjoner med MRSA i dag 30-60 prosent av alle gule stafylokokkinfeksjoner. I Nederland og de nordiske landene er imidlertid forekomsten fortsatt lav.

SMITTEVERN: Bildet viser en MRSA-rammet pasient på isolat i Berlin i februar 2008. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix
SMITTEVERN: Bildet viser en MRSA-rammet pasient på isolat i Berlin i februar 2008. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix Vis mer